Kalač: Pare se u Rožajama dijele u skladu sa zakonom

Direktor TO Sulejman Muković je konstatovao da je turizam u gradu pod Hajlom doživio krah, ali da se u posljednjih pet godina osjećaju pozitivni pomaci
152 pregleda 0 komentar(a)
roo_1, Foto: A. Sadiković
roo_1, Foto: A. Sadiković
Ažurirano: 04.05.2011. 17:22h

Najviše pažnje na sjednici rožajskog parlamenta privukao je izvještaj o radu Turističke organizacije (TO) za prošlu sa programom rada za ovu godinu.

Direktor TO Sulejman Muković je konstatovao da je turizam u gradu pod Hajlom doživio krah, ali da se u posljednjih pet godina osjećaju pozitivni pomaci.

Ne ističući o kakvom se napretku radi, on je podsjetio da skijalište već godinama ne funkcioniše, da hotel „Turjak“ nije završen, da gradu nedostaju smještajni kapaciteti, te da smatra da alpinizam može poboljšati situaciju u toj oblasti.

Muković je nevješto pokušavao da objasni odbornicima da razvoj turizma zavisi od uličnih svjetiljki, uređenog gradskog jezgra, kanti za smeće, sportske infrastrukture, svijesti građana, odnosno njihove gostoljubivosti.

Sajt TO nije ažuriran od 2007.godine

Odbornik BS Mirsad Feleć je prigovorio da sajt TO nije ažuriran oko četiri godine, na šta je Muković odgovorio da se radi na izradi moderne internet prezentacije.

Husein Kurtagić (BS) je ocijenio da ako je budućnost grada u turizmu, Rožaje na osnovu postojećeg stanja perspektive nema.

“Na turističkoj mapi se praktično ne pominjemo, i dok se drugi turistički centri izgrađuju mi nazadujemo. Nemamo ništa da ponudimo i to je ogledalo naše privrede i budućnosti”, konstatovao je Feleć.

Opozicija je izvještaj okarakterisala kao neprihvatljiv i odbila da glasa za njega.

Pare se dijele u skladu sa zakonom

Gradonačelnik Nusret Kalač je kazao da smatra da će se nakon kvalitetne izrade planske dokumentacije stvoriti uslovi i za razvoj te, po njegovom mišljenju, strateške razvojne grane.

Na konstataciju opozicije da izvještaj nema viziju za budućnost, Kalač je kazao da će turizam razvijati oni koji budu spremni da ulože u njega.

U okviru razmatranja izvještaja Sportskog centra najviše primjedbi je bilo na način raspodjele novca.

Konstatujući da ta ustanova ima težak zadatak da od male količine para zadovolji sve potrebe sportskih kolektiva, odbornik BS Osman Nurković je predložio da raspodjelu, uvid u trošenje para i evidenciju o rezultatima obavi Upravni odbor, pošto u gradu ne postoji Sekretarijat za sport, niti sportsko udruženje.

Predsjednik Opštine je rekao da se pare dijele u skladu sa zakonom, te da će to u narednom periodu biti obaveza Sekretarijata za društvene djelatnosti.

Najavljena sanacija kulturnih spomenika

Bivši direktor Centra za kulturu u okviru svog izvještaja je rekao da je u svim segmentima bilo dosta aktivnosti, ali da se više moglo uraditi u bibliotekarskoj djelatnosti.

Nurković (BS) je predložio da bošnjačka kultura bude više u budućem programu rada, kao i da se kulturna dešavanja ne baziraju na lokalnom budžetu, već da se za njihovu organizaciju traže i drugi izvori prihoda.

Direktor Zavičajnog muzeja „Ganića kula“ Sadik Dacić je pohvalio odnos lokalne uprave prema istorijskoj baštini, istakavši da je pomogla kreditno zaduženje od oko 20.000 eura kojim je otkupljena vrijedna zbirka eksponata.

On je najavio da su u narednom periodu prioriteti uređenje platoa muzeja i zaštita nepokretne kulturne baštine, odnosno kuća i objekata autentične rožajske arhitekture, među kojima su Kučanska džamija, Ganića kula, kuća Pepića.

Odbornici nijesu imali mnogo primjedbi na izvještaj lokalnog Biznis centra, čiji direktor Almir Šutković je istakao da je lani odrađeno mnogo biznis projekata čijom realizacijom bi trebalo da se zaposli oko 170 ljudi.

Na zasjedanju su usvojene odluke o izmjeni i dopunama poreza na nepokretnosti, i o oslobađanju plaćanja poreza na poljoprivredno zemljište u ovoj godini.

Bonus video: