Glavni grad nije postigao dogovor oko zemljišta kojim treba da prođe obilaznica

Niko iz pomenute tri porodice nije želio da priča za „Vijesti“, obećavajući da će „sve ispričati, kad posao bude završen“.
0 komentar(a)
zaobilaznica, Zlatica, Foto: Vesko Belojević
zaobilaznica, Zlatica, Foto: Vesko Belojević
Ažurirano: 04.05.2011. 16:18h

Vlasnik zemljišta od 775 metara kvadratnih, za koje je Uprava za nekretnine zbog izgradnje mini-obilaznice dozvolila izvršenje prinudne eksproprijacije za sjutra u 11 časova, Vasilije Miličković, obratio se danas pismenim putem premijeru Igoru Lukšiću, šefu delegacije Evropske unije u Crnoj Gori Leopoldu Maureru i liderima PzP Nebojši Medojeviću i NOVE Andriji Mandiću pozivajući ih da dođu u zakazano vrijeme i “uvjere se kako gradonačelnik Miomir Mugoša sprovodi teror".

Miličković je jedan od mještana Prve proleterske ulice, koji zbog neriješenih imovinsko-pravnih sporova ne dozvoljavaju završetak radova na izgradnji mini-obilaznice.

Nekoliko mještana je sa Glavnim gradom postiglo dogovor o eksproprijaciji dijela zemljišta, ali sa Miličkovićem i još tri porodice, čije su kuće i zemljište predmet eksproprijacije, još nijesu postigli dogovor.

Niko iz pomenute tri porodice nije želio da priča za „Vijesti“, obećavajući da će „sve ispričati, kad posao bude završen“.

Miličković je kazao da rješenje o eksproprijaciji na koje se pozivaju nadležni iz Glavnog grada ne postoji, jer ga nijednom zainteresovanom građaninu nijesu dali na uvid.

"Neće da napišu zapisnik, dostave ponude, pregovaraju, niti da dozvole da oni mještani koji nijesu saglasni sa ponuđenom cijenom po metru kvadratnom, svoja prava traže u redovnom sudskom postupku", kazao je „Vijestima" Miličković.

On je istakao da kao građanin koji uredno izmiruje porez, nema ništa protiv izgradnje bulevara, ali samo ukoliko bude ispoštovan zakon.

Gradonačelnik pojedinim porodicama nudi i „po dva, tri stana"

Prema njegovim riječima, nadležni iz Glavnog grada se pozivaju na član 29 Zakona o eksproprijaciji, zanemarujući član 28, kojim je jasno navedeno da korisnik eksproprijacije stiče pravo da stupi u posjed eksproprisane nepokretnosti danom pravosnažnosti rješenja o eksproprijaciji, ukoliko je do tada bivšem vlasniku isplatio naknadu ili predao u svojinu drugu odgovarajuću nepokretnost, odnosno, uz dokaz da je bivši vlasnik uredno pozvan, ali da je odbio da primi isplatu naknade iz člana 22 tog zakona.

"Meni nije ponuđeno ništa. Čuo sam od komšije Dragana Popovića da je ponuđena cijena za moje zemljište 450 eura po kvadratnom metru. Mugoša se pogađa sa svakim pojedinačno i ništa mu ne vjerujem", kazao je Miličković.

Meni nije ponuđeno ništa. Čuo sam od komšije Dragana Popovića da je ponuđena cijena za moje zemljište 450 eura po kvadratnom metru. Mugoša se pogađa sa svakim pojedinačno i ništa mu ne vjerujem

Miličković je kazao da će sve dok mu u skladu sa zakonom ne bude isplaćena nadoknada za njegovo zemljište, svaki pokušaj eksproprijacije smatrati nedozvoljenim ulaskom u njegov posjed.

Uprava za nekretnine je na na osnovu predloga za eksproprijaciju Direkcije za imovinu, radi izgradnje I faze miniobilaznice, u zahvatu DUP-a „Prvoborac“, donijela rješenje o eksproprijaciji Miličkovićevog zemljišta, na koje je vlasnik uložio žalbu Ministarstvu finansija, koje je rješenjem od šestog aprila odbilo žalbu.

Rukovodilac tehničke službe u Direkciji za imovinu Zorica Krsmanović kazala je „Vijestima“ da će najavljenoj eksproprijaciji prisustvovati predstavnici te Direkcije i Uprave za nekretnine, koja vodi postupak.

"Nije običaj da prilikom takvih poslova bude prisutan neko iz Glavnog grada", kazala je ona.

Krsmanović je navela da će tokom najavljene eksproprijacije najvjerovatnije biti prisutni i predstavnici Agencije za izgradnju i podsjetila da Uprava za nekretnine uvijek u takvim situacijama obavještava Upravu policije i Hitnu pomoć, te će i oni biti prisutni.

Nada se da policija neće stati na Mugošinu stranu

Podsjećajući da mu je Mugoša najavio da će danas policija “asistirati" prilikom oduzimanja zemljišta, on se ipak nada da to neće biti učinjeno, jer se za takav postupak nijesu stvorili ni minimalni uslovi.

"Nadam se da niko od radnika ili policije neće stati ispred bagera, nego da će lično Mugoša prvi pokušati da uđe na moje imanje", istakao je Miličković, ponavljajući da gradonačelniku ništa ne vjeruje, jer bi ga mogao obmanuti.

On je poručio Mugoši da i za njega mora važiti član 28, te da bi trebalo da mu ga neko pročita i protumači.

"Poznato je da su gradonačelniku bageri omiljeni članovi zakona i ustava, ali bez odgovarajuće nadoknade i isplate on nema šta da traži na mom imanju", poručio je Miličković.

Bonus video: