Ministarstvo ekonomije ne izvozi oružje u zemlje u kojima je narušen mir

Šef delegacije Evropske unije Leopold Maurer kazao je da zapadni Balkan postaje region prioriteta za Evropsku uniju
303 pregleda 0 komentar(a)
vladimir kavarić, Foto: Savo Prelević
vladimir kavarić, Foto: Savo Prelević
Ažurirano: 04.05.2011. 11:44h

Spoljnom trgovinom naoružanja u Crnoj Gori trenutno se bave 22 preduzeća, a Ministarstvo ekonomije je, u skladu sa preporukama OEBS-a, povuklo dozvole za izvoz u zemlje u kojima je došlo do narušavanja mira, saopšteno je na Regionalnom seminaru o kontroli izvoza naoružanja za zemlje zapadnog Balkana.

Odgovarajući na pitanja novinara Kadrija Kurpejović iz tog ministarstva kazao je da javnosti poznato mojkovačko preduzeće “Tara” nije jedino koje se bavi prometom kontrolisane robe.

On je dodao da Crna Gora ima saradnju sa svim zemljama, ali i da je u ovoj oblasti jako transparentna. Kako je kazao jednom godišnje se daju izvještaji koji se odnose na kontrolu naoružanja, dok dozvole koje se izdaju uglavnom važe godinu dana.

“Imamo saradnju sa svim zemljama, ali je važno reći da procedura izdavanja dozvola mora proći saglasnost Ministarstva unutrašnjih poslova, odbrane, i najvažnije Ministarstva vanjskih poslova, koje sagledava sve kriterijume i kodekse ponašanja EU prilikom njihovog izdavanja”, objasnio je.

Prema riječima Kurpejovića Crna Gora je na tom polju u posljednje vrijeme sarađivala sa Njemačkom, Sjedinjenim Američkim Državama, ali i Jermenijom.

“Od strane OEBS-a smo dobili informaciju da bi bilo korisno, pošto je došlo do narušavanja mira na Nagorno-Karabah području, iako ne postoje sankcije, da se stopiraju i povuku sve dozvole”, kazao je.

Balkan postaje region prioriteta

Na pitanje da li je bilo izvoza naoružanja u zemlje sjeverne Afrike Kurpejović je odgovorio da je “normalno da je bilo zemalja za koje su izdavane dozvole u skladu sa pravilima”, te da ni u jednu od zemalja, koje su rizične i predmet sadašnjih političkih dešavanja, poput Jemena, Crna Gora nije izvozila naoružanje.

Maurer je rekao da je krajnji cilj odgovorna trgovina oružjem na cijelom evropskom kontinentu

Šef delegacije Evropske unije Leopold Maurer kazao je da zapadni Balkan postaje region prioriteta za Evropsku uniju i u oblasti kontrole izvoza konvencionalnog naoružanja.

“Većina država u regionu su formalno uskladile sa zajedničkim stavom EU konvencije, definišući pravila kojim regulišu kontrolu izvoza vojen tehnologije i opreme”, kazao je.

Maurer je rekao da je krajnji cilj odgovorna trgovina oružjem na cijelom evropskom kontinentu.

Ministarstvo ekonomije u skladu sa kodeksom ponašanja EU, prilikom izvoza oružja publikuje informacije i godišnji izvještaj o kontroli izvoza i uvoza robe dostavlja relevantnim međunarodnim insititucijama i organizacijama.

“Ne smatram da smo donošenjem zakonodavnog okvira završili posao na kontroli izvoza naoružanja i robe dvostruke namjene

Dodatna obaveza kontrole naoružanja

“Crna Gora je od momenta osamostavljivanja preuzela nadležnost sprovođenja zakona o spoljnoj trgovini i naoružanjem, vojnom opremom i robom dvostruke namjene i aktivno učestvovala na svim događajima koji se odnose na kontrolu izvoza naoružanja, kako na regionalnom, tako i na međunarodnom nivou”, kazao je ministar ekonomije Vladimir Kavarić.

On je dodao da se u današnje vrijeme, kada je povećan rizik od različitih vidova terorističkih napada, nameće dodatna obaveza kontrole izvoza naoružanja.

“Ne smatram da smo donošenjem zakonodavnog okvira završili posao na kontroli izvoza naoružanja i robe dvostruke namjene, zato cijenim da će ovaj seminar omogućiti još bolju kontrolu izvoza naoružanja kroz razmjenu iskustava i upoznavanjem sa najboljom praksom u ovoj oblasti”, zaključio je Kavarić.

Bonus video: