Italijanska manifestacija kreće iz Budve sa skupa policijaca

Ovogodišnja manifestacija, prema njegovim riječima, prilika je da se skrene pažnja na sjećanje na sve stradale na dužnosti u čitavoj Evropi.
51 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 03.05.2011. 20:28h

Od dopisnice "Vijesti" iz Rima

Baklja u znak sjećanja na ubijenog italijanskog sudiju Falkonea iz Budve će krenuti samo zato što se toga dana u metropoli crnogorskog turizma održava sastanak Evropskog savjeta sindikata policije (CESP).

To je “Vijestima” potvrdio italijanski policajac Masimo Denarier, rekavši da će konferenciji u bečićkom hotelu Splendid prisustvovati predstavnici policija iz 19 evropsih zemalja.

Denarier je zamjenik generalnog sekretara (deputy general secretary) CESP-a, asistent šefa policije u svom rodnom gradu Aosti i član sekcije za kriminalnu istragu pri tužulastvu u Aosti. Član je i državnog savjeta italijanskog sindikata policije (SAP).

Osim što će, zbog funkcija, prisustvovati policijskoj konferenciji u Budvi, Denarier će biti i među pet biciklista, koji će 7. maja krenuti iz Budve sa upaljenom bakljom na put, dug oko 1.200 kilometara - baklja se pali zbog tradicionalne manifestacije u znak sjećanja na Đovanija Falkonea i Paola Borselina, koji su ubijeni prije 19 godina u mafijaškim atentatima.

Denarier je rekao da osjeća entuzijazam jer će se sa kolegama voziti biciklima od Budve do Bara, a zatim, nakon trajekta, i kroz čitavu Italiju.

Paljenje baklje u Budvi nema veze sa lokalnim mafijaškim događajima

On je kazao da im je logističku podršku u Crnoj Gori dao Crnogorski sindikat policije i naglasio da odluka da baklja bude zapaljena u Budvi, nema veze sa lokalnim mafijaškim okršajima u tom gradu.

Ovogodišnja manifestacija, prema njegovim riječima, prilika je da se skrene pažnja na sjećanje na sve stradale na dužnosti u čitavoj Evropi.

Denarier, koji 19 godina učestvuje u toj manifestaciji, nakon što sa kolegama stigne na sjever Italije, baklju će predati studentima, koji će je ponijeti do Palerma, gdje se 23. maja obilježava godišnjica ubistva Falkonea, njegove supruge i članova obezbjeđenja.

Poslije Njujorka, Crna Gora

Rekao je da će ovo biti tek drugi put da se baklja pali van Italije - prvi put je to učinjeno 2002. u Njujorku, godinu dana nakon terorističkih napada na tamošnje kule bliznakinje.

"Cilj nam je da, u svim mjestima na kojima ćemo se zaustaviti, skrenemo pažnju na sve koji su poginuli na dužnosti - ne samo policajci nego i sudije, novinari... Ove godine želimo da naša inicijativa skrene pažnju na poginule 'sluge građana' širom Evrope. U nekim mjestima kroz koje ćemo proći, ima onih koji su poginuli i prije 20, 30, 40 godina i niko ih se više i ne sjeća, a to se ne smije dešavati", kazao je Denarier.

Denarier je dodao da nije bio upoznat sa prilikama u Budvi i da lokalna ubistva, kao ni lokalna mafija nisu bili povod da baklja krene iz Crne Gore.

Pozvaće i kolege iz Crne Gore

Nakon što je informisan da je dio javnosti smatraoa da se baklja u Budvi pali zbog lokalnih mafijaškim obračuna u tom gradu, on je rekao da odmah kontaktirati svog kolegu iz Crnogorskog sindikata policije, kako bi mu predložio da bude uključen u čin paljenja baklje.

Na taj način, bi se, kako je rekao, odao i pomen ubijenom novinaru Duška Jovanoviću i drugim žrtvama.

Bonus video: