Komunalije za zgradu od 3.000 kvadrata pola miliona eura

Broj izdatih građevinskih dozvola manji nego 2009, sve je veći broj enkretnina koje ne nalaze kupce...
152 pregleda 0 komentar(a)
gradilište, Foto: Luka Zeković
gradilište, Foto: Luka Zeković
Ažurirano: 03.05.2011. 15:47h

Broj izdatih građevinskih dozvola u prošloj godini bio 218, što je za 75 dozvola manje u odnosu na pretprošlu godinu. U 2006. su izdate 192 dozvole, u 2007. godini 362 a 2008. godini 402 dozvole, nakon čega se bilježi pad u izdavanju dozvola, saopšteno je "Vijestima" iz Glavnog grada.

"Navedeni broj građevinskih dozvola odnosi se na sve vrste objekata, stambeni, stambeno-poslovni, poslovni, kao i sve objekte infrastrukture saobraćajnice, vodovod, kanalizacija i drugo", istakli su iz Glavnog grada.

Građevinske dozvole za sve objekte do 3.000 kvadrata daje Glavni grad, dok za veće objekte su nadležne druge institucije. Visinu naknade za komunalno opremanje građevinskog zemljišta utvrđuje Agencija za izgradnju i razvoj Podgorice.

"Visina naknade se utvrđuje prema zonama i namjeni objekta", naveli su iz Glavnog grada, dodajući da se takođe plaća taksa za izdatu građevinsku dozvolu koja iznosi 0,1 odsto od predračunske vrijednosti objekta.

Sekretarijat za planiranje i uređenje prostora u roku od 15 dana donosi odluku da li investitor može dobiti građevinsku dozvolu.

"Nakon što investitor uplati naknadu za komunalno opremanje građevinskog zemljišta i taksu, mi provjeravamo projektnu dokumentaciju i donosimo odluku da li investitor može dobiti dozvolu", istakli su iz Sekretarijata za planiranje i uređenje prostora.

Ukoliko investitor želi da napravi zgradu od 3.000 kvadrata u gradskoj „Zoni Ia“, Sekretarijat za planiranje i uređenje prostora mu obračunava naknadu za komunalno opremanje zemljišta po cijeni od 166,90 eura po kvadratu, što znači da bi investitora samo komunalno opremanje zemljišta koštalo oko pola miliona eura.

Ako investitor pri tom nema zemlju u „Zoni Ia”, plac od 1.000 kvadrata bi ga mogao koštati i preko 400.000 eura, s obzirom da plac od 280 kvadrata u centru grada dostiže cijenu do 115.400 eura (prema podacima iz „Krstaš” nekretnina).

Za gradnju kuće od 200 kvadrata u gradskoj „Zoni Ia” investitor bi samo za komunalno opremanje zemljišta morao da izdvoji 33.380, u „Zoni II” 21.120 eura, a u „Zoni VI” 3.924 eura. Cijena kvadrata poslovnog prostora je skuplja u gradskoj „Zoni Ia“ za 35 eura, u odnosu na kvadrat stambenog prostora u istoj gradskoj zoni.

Ako se investitor odluči da uplati jednokratno cijeli iznos naknade za komunalno opremanje zemljišta, dobio bi popust od 15 odsto, a takođe postoji i opcija uplate u mjesečnim ratama.

"Date su olakšice za investitore u smislu umanjenja naknade komunalnog opremanja zemljišta za objekte koji sisteme sa sunčevom energijom koriste za grijanje sanitarne vode, grijanje prostora, hlađenje prostora ili proizvodnju električne energije: za garaže, za objekte individualnog stanovanja, sa djelatnostima, kulturne, vjerske i druge objekte slične namjene u zahvatu UP „Stara Varoš“, i druge olakšice... - naveli su iz Agencije za izgradnu i razvoj Podgorice.

Proceduru za dozvole treba pojednostaviti

Sve je veći broj nekretnina u Podgorici koje duže vremena ne mogu naći svog kupca, tako da je to jedan od razloga što se manje gradi na prostoru Glavnog grada. Nivo ponude nekretnina isključivo zavisi od aktuelne potražnje za stanovima kaže izvršna direktorica kompanije „Čelebić" Anđela Čelebić.

"Projekcije se prave na osnovu razmatranja različitih faktora, kvaliteta ponude konkurencije, zasićenosti tržišta, migracije stanovništa, kupovne moći stanovništa u pojedinim regionima, uslova bankarskog sektora, mogućnosti prodaje nekretnina nerezidentima... Konkretno, Glavni grad i dalje je najatraktivnije mjesto za kupovinu stambenog prostora, otuda je i naša ponuda najviše tu i skoncentrisana", istakla je Čelebić.

Ona smatra da bi procedure za dobijanje dozvola za grdnju trebalo da budu mnogo kraće i jednostavnije.

"Iako se posljednjih godina osjećaju pozitivni pomaci u tom smislu, kao građevinska firma koja se ovim poslom bavi 20 godina, smatram da bi procedure trebalo da budu kraće. Veća efikasnost pri dobijanju dozvola imala bi višestruke efekte na tržištu, kako za investitore tako i za građane, odnosno kupce a samim tim i državu. Sama izgradnja bi bila brža, a time i jeftinija", istakla je Čelebić.

Kirije od 300 do 500 eura

Vladan Jovanović iz „Krstaš” nekretnina navodi da je iznajmljivanje stanova u stagnaciji.

"Manje je ljudi koji žele iznajmljiti stanove na određeni period. Cijena iznajmljivanja namještenog jednosobnog stana u novogradnji je 300 do 350 eura u zavisnosti od dijela grada u kojem se nalaze. Cijena dvosobnih stanova se kreće od 350 do 500 eura", istakao je Jovanović.

U privatnim kućama u naseljima poput Tološa, Starog aerodroma, Maslina stanovi se kreću od 150 do 300 eura, zavisno od kvadrature.

Bonus video: