Okrugli sto o ekologiji: Svijest građana na razočaravajuće niskom nivou

"Ekologija ne pripada ni institucijama, ni profesionalcima nego društvu u cjelini", poručila je Pejović.
0 komentar(a)
Ažurirano: 29.04.2011. 15:24h

Između medija i državnih institucija stvoren je neprirodni konflikt i njihova uloga nije prepoznata, dok je za Crnu Goru nedopustivo da u narednom periodu politički boji životnu sredinu, poručila je na okruglom stolu "Uloga medija u sprovođenju politike zaštite životne sredine" Direktorica Agencije za zaštitu životne sredine Daliborka Pejović.

Kako je kazala Pejović, organi koji imaju sudsku i tužilačku funkciju moraju raditi svoj posao, ističući da su do sada okončana samo dva sudska spora i to na nižim sudskim instancama.

"To zaista opominje i navodi da nešto moramo mijenjati ili prilikom donošenja propisa zakona ili prilikom njihove primjene", kazala je ona.

"To zaista opominje i navodi da nešto moramo mijenjati ili prilikom donošenja propisa zakona ili prilikom njihove primjene", kazala je ona.

Pejović smatra da obaveza svih institucija koje su povezane sa zaštitom životne sredine da budu dobar servis Agenciji kako bi mogla ispuniti svoje obaveze do kraja i javnosti pruži sve informacije koje ih interesuju.

"Ekologija ne pripada ni institucijama, ni profesionalcima nego društvu u cjelini i moramo ukloniti osjećaj da treba monopolizovati informacije, koristiti ih na doziran način i onako kako nama odgovara", poručila je Pejović.

Zakoni se ne poštuju u potpunosti

PR savjetnik u delegaciji EU Dragan Mugoša kazao je da kao zemlja koja teži punopravnom članstvu Crna Gora je u jednom dijelu uskladila svoje zakonodavstvo sa evropskim, ali se zakoni "nažalost u potpunosti ne poštuju".

"Kao posljedica slabe implementacije usvojenih propisa i standarda, u zemlji koja je davne 1991. godine proglasila ekološkom, iz dana u dan problem postaje sve ozbiljniji", poručio je on.

Mugoša je kazao i da je sve više "crnih ekoloških tačaka" koje ugrožavaju zdravlje ljudi, te da je svijesti o značaju životne sredine i spremnost građana da djeluju u tom pravcu na "razočaravajuće niskom nivou".

Mugoša je kazao i da je sve više "crnih ekoloških tačaka" koje ugrožavaju zdravlje ljudi.

On ističe da je neophodna edukacija, jer dok se ne promijene obrazci ponašanje Crna Gora neće dostići ni evropske standarde.

"Promjena je nužna ne samo zbog činjenice da je oblast životne sredine jedno od pregovaračkih poglavlja za pristupanje EU, već i zbog nas samih", dodao je on.

Mediji da utiču na građane

Pomoćnica Ministra za životne sredine u Ministarstvu održivog razvoja i turizma Ivana Vojinović kazala je da samo ekološki edukovani građani mogu uključiti u proces zaštite životne sredine i na taj način kontrolisati sprovođenje zakona, uticati na ponašanje vlasti, kako na državnom tako i na lokalnom nivou.

“Država koja omogućava adekvatno učešće javnosti u procesu donošenja odluka i donosi ih u konsultaciji sa građanima, u osnovi ima daleko racionalniji i jeftiniji način upravljanja”, dodala je ona.

Vojinović smatra i da mediji treba da utiču na građane kako bi zajednički volonterski djelovali.

Šef USAID-a za Crnu Goru Remzi Dej kazao je da treba još dosta uraditi na jačanju učešća javnosti u donošenju odluka, kao i na potpunijem sprovođenju postojećih zakona.

Šef USAID-a za Crnu Goru Remzi Dej kazao je da treba još dosta uraditi na jačanju učešća javnosti u donošenju odluka, kao i na potpunijem sprovođenju postojećih zakona.

Ambasador Italije u Crnoj Gori Serđo Barbanti ukazao je na to da Crna Gora ima mnogo prirodnih ljepota koje treba zaštititi, te da mediji mogu da imaju značajnu ulogu u podizanju svijesti o potrebi ravnomjernog odnosa između očuvanje zaštite životne sredine i razvoja.

Bonus video: