Biciklistički klub "Perun" iz Nikšića počeo obuku za "bike mehaničare"

11 polaznika iz Nikšića i Danilovgrada na Bogetićima od majstora toga zanata Branka Cerovića iz kluba "Perun" učilo je vještinu prepoznavanja i otklanjanja kvara na MTB biciklu.
243 pregleda 0 komentar(a)
Bike majstori, Foto: Foto BK “Perun”
Bike majstori, Foto: Foto BK “Perun”
Ažurirano: 29.04.2011. 12:54h

U organizaciji biciklističkog kluba "Perun" iz Nikšića počeo je projekat „Obuka za (bike) biciklištičke mehaničare“, koji se po prvi put organizuje u Crnoj Gori. Obuka za "bike mehaničare“ održaće se u skoro svim gradovima na sjeveru Crne Gore.

"Crna Gora je turistička destinacija koja privlači mnogobrojne ljubitelje planinskog biciklizma, koji je kod nas sve više popularan pa samim tim raste potreba za obezbjeđivanjem odgovarajućih usluga popravki i servisiranja bicikala. Savremena oprema za biciklizam je sofisticirana i zahtijeva posebne vještine i znanja za održavanje" kazala je predsjednica "Peruna" Ana Petrović Njegoš.

Projekat "Obuka za bike mehaničara", prema njenim riječima, ima za cilj da pomogne etno i eko katunima, članovima biciklističkih klubova i hotelijerima na sjeveru Crne Gore koji u svojoj ponudi imaju biciklizam ili rent-a bike da poboljšaju trističku ponudu.

"Iskustvo nam pokazuje da se javlja potreba za bike mehaničarima u gradovima na sjeveru, jer tokom prošle sezone servis biciklističkog kluba "Perun" pružao je usluge biciklističkim turistima na sjeveru koji su imali problema sa biciklima tokom putovanja po našoj zemlji" istakla je Petrović.

Projekat se realizuje preko Američke Agencije za međunarodni razvoj (USAID) a biciklističke mehaničare je posjetio i Dejvid Blud, direktor Projekta za ekonomski razvoj koji je razgovarao sa njima i izrazio zadovoljstvo što je interesovanje za obuku veliko.

"Tokom redovnih obilazaka i kontrole po planinama Crne Gore srećemo bicikliste pa će mi ova obuka dobro doći da budem spreman, ako bude bilo potrebe, da pružim i tu vrstu pomoći. Na ovaj način "Extrem" će upotpuniti svoje aktivnosti" kazao je Davor Kamidžorac iz spasilačkog kluba “Extreme”.

Bojan Matunović i Saša Stanišić, iz TO Danilovgrad, veliki su ljubitelji biciklizma i kazali su da su nakon obuke sigurni da će realizovati ideju o osnivanju biciklističkog kluba u svom gradu, dok je Marko Perović, predstavnik hotela “Vučje” kazao da će sada moći da svima koji krenu biciklima na Kapetanovo jezero, a budu imali problema, pomogne.

Pored njih polaznici su bili i članovi vatrogasne jedinice Nikšić, PSD “Javorak”, biciklističkih klubova, hotela.

Bonus video: