Ljepša strana života: Regata od Barija do Herceg Novog

Danas u 15 sati krenula je iz Barija peta po redu međunarodna regata Terradamare, EST 105, čije je krajnje odredište Herceg Novi
0 komentar(a)
jedrilica, Foto: Donato Fasano
jedrilica, Foto: Donato Fasano
Ažurirano: 27.04.2011. 17:16h

Prema informacijama koje su «Vijesti» dobile od Alesandre Montemuro, koja je u ime organizatora Teradamare zadužena za odnose sa javnošću, ove godine učestvuje 50 timova, a osim Italije i Crne Gore među učesnicima su i državljani Hrvatske, Malte, Austrije, i Sjedinjenih Američkih država.

Tramontnana od 8 čvorova

Takmičari će danas i sutra preći put od oko 109 milja koji dijeli polaznu tačku – ispred bazilike Sveti Nikola u Bariju do svetionika na novskom pristaništu na Škveru.

Organizatori regate su Jedriličarski klub Jugole Grakalić iz Herceg Novog, JK Jovo Dabović iz Baošića, i CUS Bari (Univerzitetski sportski klub u Bariju – Centro Universitario Sportivo Bari). Zainteresovani jedriličari su se mogli prijaviti na takmičenje zaključno sa 24. aprilom.

Montemuro je rekla «Vijestima» da je vrijeme bolje od očekivanog iako je oblačno, te da je u momentu polaska duvao sjeverni vjetar – tramontana - jačine oko 8 čvorova, dok je najavljeno da u toku trke može dostići i 15 čvorova.

Sve zavisi od vremena

Montemuro je rekla «Vijestima» kako vrijeme dolaska prvih jedrilica u Herceg Novi uveliko zavisi od vremenskih uslova i jačine vjetra – maksimalno vrijeme predviđeno za regatu je do 30 sati i u tom slučaju u Herceg Novom bi bili tek sutra uveče. (Takmičari koji ne eventualno ne stignu u predviđenom roku bivaju diskvalifikovani prema pravilniku regate).

Montemuro je rekla kako se ranijih godina dešavalo da najbrži jedriličari stignu rano ujutru na dan nakon polaska, ili u toku popodneva, sve u zavisnosti od toga koliko dobro ih posluže vremenske prilike.

Osim brojnih takmičara, u zvaničnoj organizaciji kreće i 43 pratioca, koji večeras iz Barija kreću redovnom brodskom linijom. Učesnici regate i njihovi pratioci boraviće u hotelu Hunguest Sun Resort u Herceg Novom.

Prema zvaničnom programu, za četvrtak je predviđen dolazak takmičara i njihovih pratilaca, dok je u petak 29. aprila planirana tradicionalna regata unutar Bokokotorskog zaliva. U večernjim satima istog dana predviđena je svečanost na kojoj će biti dodijeljene nagrade, zakazana za 20 sati na Kanli Kuli.

Bonus video: