Januarske poplave desetkovale opremu kajakaškog kluba “Morača”

Nakon poplave nijesu ni smjeli ući u prostorije, jer je sve bilo mokro i postojala je opasnost da neko zbog kontakta struje i vode nastrada.
66 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 25.04.2011. 15:31h

Kajakaški klub "Morača" radi u veoma teškim uslovima, jer im je tokom januarskih poplava uništeno nekoliko kanua, a prostorije koje su bile prepune mulja, još u potpunosti nijesu očišćene. Predsjednik kluba Goran Furundžić ispričao je "Vijestima" da je trenutno najbrojniji klub u okruženju, formiran prije 56 godina, ali da je obnovljen prije desetak godina.

"Opština nam je ustupila prostorije, smještene na samoj obali Morače, nekadašnja kafana “Galeb”, koje koristimo za smještaj kajaka, opravku opreme i pripremu kajakaša. Sve je to stradalo u januaru, kad su svi kajaci bili napunjeni vodom, padali od tereta i polomili se", priča predsjednik kluba.

Prvih dana nakon poplave, kaže, nijesu ni smjeli ući u prostorije, jer je sve bilo mokro i postojala je opasnost da neko zbog kontakta struje i vode nastrada. Sačekali su, kaže Furundžić, da se prostorije isuše, te su se posljednjih četiri vikenda članovi kluba lično angažovali i uspjeli da djelimično očiste prostorije.

Prvih dana nakon poplave, kaže, nijesu ni smjeli ući u prostorije, jer je sve bilo mokro i postojala je opasnost da neko zbog kontakta struje i vode nastrada.

"Od opreme koju čine kajaci, vesla, prsluci, špric deke i ostali prateći elementi, neophodni za veslanje, polomljeno je nekoliko vesala, držači, stakla i brave. Morali smo da napravimo rupe da otiče mulj iz prostorije, a uklanjali smo ga lopatama i prali mašinom za pranje auta...", prisjeća se on.

Sad im je, kaže, potrebno toplije vrijeme, da bi zakrpili oštećene kanue od poliestera. To je, priča, izuzetno skupo i tenutno su im četiri kajaka na opravci kod majstora, a isto toliko će sami popraviti.

Furundžić je kazao da su nastalu štetu prijavili nadležnim Komisijama za procjenu štete, ali da niko nije došao da pogleda u kakvom je stanju oprema.

"Pokušaćemo ličnim radom i donacijama svih prijatelja sporta da štete otklonimo, ali nas ni to neće pokolebati da ne nastupamo i da se takmičimo", kazao je Furundžić.

Prije nekoliko dana članovi KK "Morača" vratili su se sa međunarodne jubilarne kajakaške eko regate na Trebišnjici, gdje su osvojili pet medalja.

"Ove godine smo htjeli da odustanemo, ali su svi klubovi preko Interneta vidjeli šta su nam poplave napravile i nijesu htjeli da nam dopuste da odsustvujemo sa takmičenja. Svaki klub je donio po jedan kajak za naše takmičare, te je naša sedmočlana ekipa vozila 15 trka sa pozajmljenim kajacima i ostvarila odličan rezultat", kazao je Furundžić.

On kaže da se teško odlučiti da na rijeci Trebišnjici, koja je mnogo hladnija od Morače, koristi tuđi takmičarski kajak, jer su oni veoma nestabilni, ali da su se ipak upustili u taj rizičan poduhvat.

Furundžić priča da je klub u posljednjih desetak godina sveukupni pobjednik svih takmičenja, organizovanim u Crnoj Gori , od Bijelog Polja do Podgorice, Danilovgrada, Plavnice, Bojane, Skadarskog jezera,.. u konkurenciji juniora i seniora, u kajaku na mirnim i brzim vodama.

"Naš klub njeguje kajak na mirnim i brzim vodama. Na mirnim vodama su to sprint i takmičenje u spustu na preko sedam do deset kilometara, a na brzim vodama slalom, spust, sprint na 200, 500, 1000 i 2000 metara", priča Furundžić.

Pored takmičarske ekipe, koja uključuje pionire, kadete, juniore i seniore u muškoj i ženskoj konkurenciji imaju i takozvanu rekreativnu sekciju, gdje se okupljaju građani, zainteresovani za bavljenje tim sportom.

U klubu se, kaže, trude da iako imaju 24 kajaka, uspiju da isplaniraju rad u dvije smjene, te oko 70 kajakaša može trenirati u toku dana.

"Trenutno imamo 40 stalnih i 35 povremenih kajakaša, koji se rekreativno bave tim sportom. Jedan smo od rijetkih klubova koji nije usko specijalizovan, jer od 12 kajakaških disciplina imamo predstavnika u skoro svakoj, što malo koji klub ima", kaže predsjednik kluba.

U klubu se, kaže, trude da iako imaju 24 kajaka, uspiju da isplaniraju rad u dvije smjene, te oko 70 kajakaša može trenirati u toku dana.

KK "Morača" se, kaže, uglavnom finansira od donacija nekoliko preduzeća, čiji direktori se rekreativno bave kajakom. Pomoć za odlazak na prethodno takmičenje dobili su od Ministarstva održivog razvoja i turizma, koje će im pomoći i da 1. maja organizuju međunarodnu eko karavan regatu na relaciji od Kotora do Perasta, dužine 12 kilometara.

Klub prima nove članove

Furundžić kaže da trenutno klub prima nove članove, ali da je selekcija prijema budućih kajakaša veoma rigorozna.

"Najsrećniji smo kad primimo članove od 13 do 14 godina. Imamo kajakaša i od 10 i 12 godina, ali je objektivno očekivati da dobar plivač može da bude dijete od 13 ili 14 godina. Kajak nije samo sport koji sadrži veslanje, već onaj ko želi da vesla mora dobro da pliva iz bezbjednosnih razloga", kaže on.

Godišnja članarina za đake i studente je 20 eura, a kajake i vesla obezbjeđuje klub. Za mlađe od 18 godina neophodno je i odobrenje roditelja, što je prema njegovim riječima, teško razumljivo tinejdžerima. U klubu su, kaže, ponosni što imaju mladu ekipu od 15-ak kajakaša i kajakašica od 10 do 12 godina, koji će za pet, šest godina postizati vrhunske rezultate. Oni koji žele da veslaju i zimi, sami moraju nabaviti svoje kajakaško odijelo, koje se ne može kupiti u Crnoj Gori, te u klubu umjesto njega koriste ronilačko odijelo.

Diplomate vole rijeke

Furundžić priča da u tom klubu treniraju skoro svi diplomatski predstavnici koji dolaze u Crnu Goru.

"Godinu dana trenira kod nas i konzul republike Slovačke u Crnoj Gori Monika Suhajdova , koja je veoma zadovoljna prijemom i druženjem u klubu. Prije sedam dana pridružio se i ambasador Grčke Emanuel Papadogiorgakisa i konzul te zemlje", kaže on.

Predstavnici Grčke planiraju da u mabasadi organizuju prijem kajakaše KK "Morača" i ostale diplomatske predstavnike.

"Prije dvije godine članice našeg kluba su bile dvije Francuskinje iz Francuskog kulturnog centra u Podgorici. Iako sad rade u drugoj zemlji, jave se putem interneta", priča Furundžić.

Galerija

Bonus video: