"Dobrim skriningom može se spriječiti do 80 odsto slučajeva obolijevanja od raka grlića materice"

Preventivnim pregledima se, prema riječima Drešević, sprječava pojava bolesti odnosno otkriva oboljenje u najranijoj fazi kada još nema simptoma, a kada je u najvećem broju slučajeva moguće pravovremeno i adekvatno liječenje
69 pregleda 1 komentar(a)
Alma Drešević, Foto: Ministarstvo zdravlja
Alma Drešević, Foto: Ministarstvo zdravlja
Ažurirano: 05.04.2018. 11:03h

Dobro organizovanim skrining programom može se spriječiti i do 80 odsto slučajeva obolijevanja od raka grlića materice, poručeno je na Nacionalnoj konferenciji povodom 7. aprila - Svjetskog dana zdravlja.

Generalna direktorica Direktorata za zdravstvenu zaštitu u Ministarstvu zdravlja, Alma Drešević, kazala je da je Vlada posvećena obezbjeđivanju kvaliteta zdravstvene zaštite građanima, svjesna činjenice da je ulaganje u prevenciju bolesti ulaganje u zdravlje nacije.

Ona je navela da su preventiva i aktivnosti na poboljšanju i unaprjeđenju zdravih stilova života u fokusu rada i djelovanja Ministarstva zdravlja.

Preventivnim pregledima se, prema riječima Drešević, sprječava pojava bolesti odnosno otkriva oboljenje u najranijoj fazi kada još nema simptoma, a kada je u najvećem broju slučajeva moguće pravovremeno i adekvatno liječenje

"Jasni su i već vidljivi jasno definisani benefiti sprovođenja tri skrining programa u Crnoj Gori", rekla je Drešević.

Ona je podsjetila da se skrining karcinoma dojke radi u Podogrici, Danilovgradu, Kolašinu i Cetinju, i da je planirano da ove godine počne da se sprovodi na teritoriji cijele Crne Gore.

Drešević je navela da se skrining karcinoma debelog crijeva na nacionalnom nivou uspješno sprovodi više od pet godina uz veoma dobar odziv građana i ukazala da je od 1. februara počeo da se sprovodi i nacionalni skrining program prevencije karcinoma grlića materice.

Na preventivne preglede i dijagnostiku, kako je objasnila, pozivaju se žene određene starosne dobi, kako bi preduprijedili nastanak i širenje te bolesti, koja je poslije karcinoma dojke najčešće maligno oboljenje kod žena.

"Zahvaljujući dobro organizovanom skrining programu može da se spriječi i do 80 odsto slučajeva obolijevanje raka grlića materice“, ocijenila je Drešević.

Ona je istakla da je imunizacija još jedan važan preventivni i efikasan način zaštite zdravlja.

"Crna Gora ima dobro razvijen imunizacioni program što se ogledalo kroz izuzetno visok obuhvata vakcinacije, sve do 2014 kada se u cijelom regionu intezivirala kampanja antivakcinalnih lobija protiv zaštite zdravlja djece", rekla je Drešević.

Kako je navela, roditelji su uz straha odlagali ili izbjegavali nesvjesni da upravo na taj način ugrožavaju zdravlje svoje ali i druge djece.

Drešević je ukazala da je pad obuhvata MMR vakcini u Crnoj Gori u 2016. godini bio najniži u istoriji imunizacube i iznosio je 46,58 odsto.

"Suočeni sa ovako zabrinjavajućom statistikom preduzeli smo niz konkrentih koraka kao bismo preduprijedili fatalne posledice sa kojima se surijeće cijela Evropa", dodala je Drešević.

Ona je saopštila da je od avgusta prošle godine na teritoriji Crne Gore MMR vakcinom vakcinisano više od tri hiljade djece.

"Ovo je izuzetan napredak s obzirom na podatak da je 2016. godine bilo nevakcinisano sedam hiljada mališana“, smatra Drešević.

Ona je naglasila da se sprovodi dodatna imunizacija razlicitih, teško dostupnih i mobilnih populacija, a posebno među Romima i raseljenim licima, tražiocima azila.

Šefica kancelarije Svjetske zdravstvene organizacije (SZO) u Crnoj Gori, Mina Brajović, kazala je da je u fokusu svjetskog dana zdravlja ove godina koncept univerzalne zdravstvene zaštite.

„Radi se o kompleksnom i složenom konceptu čiju okosnicu čini jednaka dostupnost usluga, kvalitet i zastita od finansijskog rizika“, objasnila je ona.

Kada je riječ o nivou dostupnosti zdravstvene zaštite u Crnoj Gori, Brajović je kazala da postoji dosta prostora za dodatnim unaprjeđivanjem.

Brajović je poručila da je neophodno da se više ulaže u primarnu zdravstvenu zaštitu koja je, prema njenim riječima, temelj funkcionalnog i održivog sistema.

"Ulažući u zdravstveni sistem ulažemo u ostvarivanje univeralne zdravstene zaštite, odnosno bolju budućnost za sve", kazala je Brajović.

Milica Stanišić iz Instituta za javno zdravlje navela je da je u toku peta godina skrining programa raka debelog crijeva i da on dobro funckioniše.

Ona je kazala da je više nego zadovoljavajuća stopa odziva na skrinig, ali da nije zadovoljavajuć stepen poziva.

Stanišić je rekla da je u toku pet godina otkriveno 38 karcinoma debelog crijeva.

"Uspjeli smo da na vrijeme otkrijemo kod 38 osoba razvoj ove bolesti i preduprijedili razvijanje kod 166 osoba", saopštila je Stanišić.

Kada je riječ o skrinigu raka dojke, Stanišić je rekla da je planiran pregled 28,6 hiljada žena, ali da je pozvano nešto više od 40 odsto.

"Urađeno je više od sedam hiljada mamografija i otkrivena su 34 karcinoma dojke", rekla je Stanišić.

Prema njenim riječima, kod 51 žene je urađena biopsija grlića materice i za sada je otkriven jedan karcinom.

Generalni direktor Direktorata za javno zdravlje, Miro Knežević, kazao je da je slab odziv žena na skrinig raka grlića materice i apelovao da se u što većem broju jave izabranim ginekolozima.

On je objasnio da je skrinig program, bezbolan i vrlo brz i da pomaže u otkrivanju infekcije i kasnije karcinoma.

Knežević je dodao da se sada radi skrining za žene od 30 do 34 godine.

Konferenciju "Ulaganje u prevenciju: put boljeg zdravlja" organizovalo je Ministarstvo zdravlja u saradnji sa Kancelarijom SZO.

Bonus video: