"Crna Gora i Slovenija intenziviraće saradnju u oblasti zdravstva"

Hrapović i Kolar naglasili su značaj unaprjeđenja saradnje projektom telemedicine između referentnih medicinskih centara, prvenstveno Kliničkog centra Crne Gore i Onkološkog instituta u Ljubljani, koji su, kao supervizori, već aktivno uključeni u realizaciju Programa ranog otkrivanja karcinoma dojke u Crnoj Gori
55 pregleda 0 komentar(a)
Kenan Hrapović, Milojka Kolar Celarc, Foto: Ministarstvo zdravlja
Kenan Hrapović, Milojka Kolar Celarc, Foto: Ministarstvo zdravlja
Ažurirano: 05.04.2018. 10:51h

Crna Gora i Slovenija intenziviraće saradnju u oblasti zdravstva, implementacijom srodnih zdravstvenih servisa i savremenih medicinskih protokola, poručeno je sa sastanka u Ljubljani ministara zdravlja Kenana Hrapovića i Milojke Kolar Celarc.

Na sastanku u Ministarstvu zdravlja Slovenije razmijenjena su iskustva o izazovima sa kojima se suočavaju dvije zemlje u sprovođenju kontinuiranih reformi koje su nužne u svakom zdravstvenom sistemu i njihovim rezultatima i benefitima za pacijente.

Hrapović i Kolar naglasili su značaj unaprjeđenja saradnje projektom telemedicine između referentnih medicinskih centara, prvenstveno Kliničkog centra Crne Gore i Onkološkog instituta u Ljubljani, koji su, kao supervizori, već aktivno uključeni u realizaciju Programa ranog otkrivanja karcinoma dojke u Crnoj Gori.

Implementacijom telemedicine između pomenutih ustanova, značajno će se ubrzati dinamika sprovođenja aktivnosti u ovoj oblasti.

„Osim prednosti u direktnom liječenju pacijenata želimo omogućiti bolju saradnju među ljekarima i edukaciju, što će rezultirati boljom uslugom, odnosno većim kvalitetom cjelokupnog sistema zdravstvene zaštite“, istakao je Hrapović.

Kolar je podijelila sa crnogorskim kolegom iskustva Slovenije u procesu akreditacije zdravstvenih ustanova, koji je ta zemlja počela 2010. godine, a Crna Gora planira implementaciju ovog procesa.

„Akreditacija je najstariji i najpoznatiji oblik spoljašnje procjene zdravstvenih usluga širom svijeta. Kroz akreditaciju, zdravstvene ustanove su podpomognute da otkriju sopstvene prednosti i mogućnosti napretka, da koriste raspoložive resurse na najefikasniji način", kazala je Kolar.

On je kazala da Slovenija želi da ohrabri Crnu Goru da počne sa ovim procesom.

"Tako bi se obezbijedio okvir koji će omogućiti zdravstvenim ustanovama da definišu i implementiraju potrebne promjene i naprave prioritete za kontinuirano unapređenje sopstvenih usluga“, kazala je Kolar.

Kako se navodi, Crnoj Gori će biti značajna iskustva Slovenije prilikom normativnog uređivanja apotekarskog poslovanja, radi što bolje snabdjevenosti ljekovima građana, u skladu sa zdravstvenom politikom koju sprovodi Ministarstvo zdravlja Crne Gore, u čijem je središtu zadovoljan pacijent.

Hrapović je sa saradnicima obišao Univerzitetski Klinički centar (UKC) u Ljubljani, sa kojim je od 2017. godine ostvarena intenzivna saradnja u oblasti rijetkih bolesti i kongenitalnih anomalija koje predstavljaju značajan dijagnostički i terapijski izazov i u najrazvijenijim zemljama svijeta.

Uspostavljanjem saradnje sa Institutom za medicinsku genetiku UKC Ljubljanja značajno je unaprijeđena dostupnost dijagonstici rijetkih bolesti kod pacijenata iz Crne Gore.

"Dogovoreno je i sprovođenje edukativnih kurseva za strukovne sestre za trijažu pacijenata prilikom prijema u Urgentni centar i Hitnu pomoć", kaže se u7 saopštenju.

Tokom dvodnevne posjete Sloveniji, delegacija Ministarstva zdravlja obišla je i Opštu bolnicu u Izoli, koja je uvođenjem elektronskih servisa gotovo eliminisala papir u svom radu.

Bonus video: