U Crnoj Gori više od 90 odsto djece vakcinisano, predrasude i dalje prisutne

Po procjenama SZO, vakcinacijom se u svijetu spasi više od tri miliona života godišnje.
0 komentar(a)
Ažurirano: 21.04.2011. 12:33h

Pogrešna uvjerenja građana da se neke zarazne bolesti više ne javljaju, kao i da vakcine mogu biti opasnije od bolesti zbog kojih se daju, stvaraju uslove za ponovna javljanja epidemija bolesti koje je moguće spriječiti imunizacijom, saopšteno je na konferenciji povodom Evropske nedjelje imunizacije (23-30 april).

Direktor Centra za kontrolu i prevenciju bolesti Instituta za javno zdravlje, dr Dragan Laušević, kazao je da je vakcinacija jedna od najefikasnijih mjera zdravstvene zaštite.

"Mnogi kao razlog za nevakcinisanje djece navode strah od eventualnih neželjenih postvakcinalnih reakcija. U suštini, ozbiljne reakcije nakon davanja vakcine su rijetke, dok se blage mogu očekivati sa veoma niskom učestalošću", rekao je Laušević.

Više od 90 odsto djece vakcinisano

On je napomenuo da se porastom kolektivnog imuniteta štite i one osobe koje nijesu vakcinisane i dodao da je obuhvat vakcinacije djece u Crnoj Gori više od 90 odsto, a za pojedine bolesti i do 95 odsto.

"Cilj je da obuhvat za sve bolesti bude veći od 95 odsto"; rekao je Laušević.

On je podsjetio je da imunizacija dovela do toga da od 2002. do 2010. godine u evropskom regionu Svjetske zdravstvene organizacije (SZO) nije bilo autohtonih slučajeva dječje paralize, oboljenja od malih boginja smanjena su za više od 90 odsto, a spriječeno je da milioni ljudi godišnje obole ili postanu invalidi.

Zaraze prijete Evropi

"Nedavne epidemije zaraznih bolesti u Evropi jasno su pokazale da zarazne bolesti ne priznaju državne granice. Jedan od najboljih načina u borbi protiv vakcinama prevetibilnih bolesti jeste međunarodna, regionalna i lokalna multisektorska saradnja, kao i zajedničja odgovornost za programe imunizacije", rekao je Laušević.

On je podsjetio na procjene SZO, prema kojim se vakcinacijom u svijetu spasi više od tri miliona života godišnje.

"Podjelom odgovornosti i zajedničkim radom i saradnjom svih elemenata društva stvaraju se uslovi da nijedan dječji život ne bude ugrožen od bolesti koje se mogu prevenirati imunizacijom", poručio je Laušević.

Bonus video: