Gradonačelnik Cetinja i šef Misije OEBS očistili Ševrlju

Gradonačelnik Cetinja Aleksandar Bogdanović i šef Misije OEBS u Crnoj Gori Šarunas Adomavičius, dali su svoj doprinos planeti zemlji, tako što su očistili lokaliteta Ševrlja.
54 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 21.04.2011. 12:08h

Pojave koje predstavljaju konstantnu prijetnju po ekološki sklad, a koje danas nerijetko doživljavamo zanemarljivim, već sjutra mogu postati veliki problem i dovesti do ozbiljnih posljedica, zaključeno je tokom akcije čišćenja Cetinja, organizovanoj povodom međunarodnog Dana planete zemlje.

Gradonačelnik Cetinja Aleksandar Bogdanović i šef Misije OEBS u Crnoj Gori Šarunas Adomavičius, dali su svoj doprinos planeti zemlji, tako što su očistili lokalitet Ševrlja – jednu od ekološki najugroženijih tačaka na području Prijestonice Cetinje.

U akciji su pored njih dvojice učestvovali članovi lokalne uprave, zaposleni u Misiji OEBS, Agenciji za zaštitu životne sredine, te članovi Nevladine organizacije „Ozon“ i ekološke sekcije cetinjske Gimnazije.

Gradonačelnik Cetinja kazao je tom prilikom da je Dan planete Zemlje prilika „da se zapitamo na koje načine možemo promijeniti odnos prema životnoj sredini, a samim time i prema nasljeđu koje ostavljamo budućim generacijama“.

"Međutim, problemima i rizicima, izazvanim ljudskim faktorom, sa kojima je suočena životna sredina ne treba se posvetiti tek na jedan dan. Naša dužnost, kao ekološki odgovornih pojedinaca i zajednice, jeste da svakodnevno i u brojnim pogledima mijenjamo odnos prema životnoj sredini, čime ćemo, apsolutno sam siguran, umanjiti ekološke rizike", ocijenio je gradonačelnik Cetinja.

Po završetku te aktivnosti, na Cetinju je, u sklopu Škole ekološkog aktivizma, održan okrugli sto na temu elementarnih nepogoda i čvrstog otpada.

Šef Misije OEBS u Crnoj Gori Šarunas Adomavičius naglasio je da je neophodno uložiti zajedničke napore u cilju umanjenja ekoloških rizika.

"Siguran sam da se svi dobro sjećaju velikih poplava iz decembra prošle godine, koje su na površinu izbacile bukvalno tome smeća po čitavoj Crnoj Gori. Smeća, koje je sa nekih mjesta izuzetno teško, ili gotovo nemoguće ukloniti. Nadam se da će naši zajednički napori uroditi nekim kreativnim idejama kako se takve situacije ne bi ponavljale", kazao je on.

Po završetku te aktivnosti, na Cetinju je, u sklopu Škole ekološkog aktivizma, održan okrugli sto na temu elementarnih nepogoda i čvrstog otpada.

Galerija

Bonus video: