Stari Predlog zakona o ombudsmanu bolji od novog

Vladin Predlog zakona podržali su predstavnici Demokratske partije socijalista, Socijaldemokratske partije i Hrvatske građanske inicijative
0 komentar(a)
Odbor za ljudska pitanja, Foto: Savo Prelević
Odbor za ljudska pitanja, Foto: Savo Prelević
Ažurirano: 20.04.2011. 15:14h

Predlog zakona o ombudsmanu nije dobio potrebnu većinu na matičnom Odboru za ljudska prava i slobode, što neće spriječiti poslanike da se o njemu, prema Poslovniku Skupštine, izjasne na sljedećem plenumu.

Predstavnici opozicije i ombudsman Šućko Baković ocijenili su da predloženi tekst predstavlja korak unazad u odnosu na prethodni

Vladin Predlog zakona podržali su predstavnici Demokratske partije socijalista, Socijaldemokratske partije i Hrvatske građanske inicijative.

Uzdržani su bili članovi Odbora iz Socijalističke narodne partije, Pokreta za promjene, Bošnjačke stranke i Albanske koalicije-Perspektiva, dok je predstavnik Nove srpske demokratije glasao protiv.

Predstavnici opozicije i ombudsman Šućko Baković ocijenili su da predloženi tekst predstavlja korak unazad u odnosu na prethodni, dok su iz resornog ministarstva i vladajuće koalicije saopštili da je novi Predlog zakona kvalitetniji od ranijeg, koji je iz skupštinske procedure povučen 14. aprila.

Novi predlog zakona lošiji

Poslanik Pokreta za promjene Koča Pavlović kazao je da je “stari” Predlog zakona namjerno povučen iz procedure da se taj Odbor ne bi bavio važnim stvarima, kao što je stanje u ZIKS-u ili zloupotreba službenog položaja u policiji.

“Mi smo trebali da držimo kontrolna saslušanja, a ne da trošimo vrijeme da se po drugi put bavimo Predlogom zakona o ombudsmanu. Naprosto, ne postoji razumno objašnjenje za povlačenje dobrog zakona i donošenje lošijeg”, kazao je Pavlović.

On je ocijenio i da je novi Predlog zakona lošiji “da bi se politički obuzdao zaštitnik Baković”.

“Novi zaštitnik pokazao je inicijativu da radi svoj posao, za razliku od svog prethodnika Šefka Crnovršanina, pa i u tome treba tražiti razlog za donošenja zakona koji mu ne daje prevelika ovlaštenja”, kazao je Pavlović.

I za Bakovića stari Predlog bolji

Baković ponovio je da je stari Predlog bolji od novog, te da u njemu mora jasno da stoji ko je odgovoran za stanje u oblasti diskriminacije i zaštite od torture.

“Ako ostanu ovakve formulacije, mi ćemo biti odgovorni, ali ne i najodgovorniji. Ovaj zakon ne rješava pitanje samostalnosti institucije na najbolji način, jer zaštitniku nije ostavljena mogućnost da sam upravlja dodijeljenim sredstvima iz budžeta. Odgovorno kažem da je prošli predlog bio bolji i molim vas da se vratimo na njega”, kazao je Baković

Poslanica Socijalističke narodne partije Snežana Jonica, koja je pripremila 19 amandmana na novi Predlog zakona, ocijenila je da je jako loše što u zakonskom tekstu nije jasno precizirano da je Ombudsman nacionalni mehanizam zaštitet od torture i diskriminacije.

“Smatramo da zaštitinik treba da ima pristup svim dokumentima, bez obzira na njihovu tajnost. Takođe, neophodno je da zaštitnik može postupati i po pritužbi van propisanog roka, ako je ona hitan slučaj”, kazala je Jonica.

Ključna stvar, po njenim riječima, je ta da se nezavisnost rada te zaštitnika postigne kroz njeno finansiranje, i na taj način odvoji od izvršne vlasti.

Za članove Obora, poslanike vladajuće koalicije, u dijelu rasprave koji je prethodio glasanju, novi Predlog zakona je bolja i usavršenija verzija zakonskog teksta

Ona je rekla i da Socijaldemokratska partija namjerno vraća stari Predlog zakona da bi se novi upodobio kadru koji je već odabran.

“SDP traži mjesto zamjenika ombudsmana jer imaju nekoga i zato se traži da ima pet godina iskustva umjesto deset i ne insistira se da bude stručnjak iz oblasti društvenih nauka”, kazala je ona.

Za članove Obora, poslanike vladajuće koalicije, u dijelu rasprave koji je prethodio glasanju, novi Predlog zakona je bolja i usavršenija verzija zakonskog teksta.

Poslanica Demokratske partije socijalista Valentina Radulović Šćepanović kazala je da je u dva zakonska teksta većina članova ista, a da je druga verzija iskorak u pravno-tehničkom smislu, sa čim se složila većina njenih kolega, koji su i glasali za novi Predlog zakona.

Dinoša: Malo morgen

Poslanik PzP-a Koča Pavlović kazao je i da će Odbor za ljudska prava i slobode imati dosta posla u narednom periodu, ocjenjujući da je dobro što minisatr za ljudska i manjinska prava Ferhat Dinoša odlazi.

“Malo morgen”, dobacio mu je Dinoša.

Pavlović je, odgovarajući na upadicu, kazao kako je Dinoša bio ministar i u staroj i novoj Vladi, te da se tada i sada drugačije ponaša, dok je poslanica SNP-a Sežana Jonica ocijenila je da ministar Dinoša za oblast ljudskih prava dođe kao Beba Džaković za rodnu ravnopravnost.

Pavlović: Vlada se ponaša šizofreno

“Dva dijela Vlade različito misle. Jedno krilo je antievropsko, drugo je evropsko. Ovdje se radi o borbi dva dijela Vlade”, rekao je Pavlović

Predsjedavajući Odborom Budimir Aleksić objasnio je da Pavlovićev stav ne vidi kao uvredu, objašnjavajući da niko nije nazvan bolesnikom (šizofreničarem), već da je riječ o kvalifikaciji ponašanja Vlade.

“Možda to tako vidim jer imam dugi opozicioni staž u kojem me vrijeđaju. Navikao sam da bivši premijer Milo Đukanović opoziciji govori da su izudajnici, loši ljudi..., te kvalifikaciju da je nečije ponašanje šizofreno ne vidim kao uvredu”, kazao je Aleksić.

Pavlović je Dinoši objasnio da nije dao medicinsku dijagnozu, već da je htio da ukaže na to da u crnogorskoj Vladi postoje dva različita pola.

“Dva dijela Vlade različito misle. Jedno krilo je antievropsko, drugo je evropsko. Ovdje se radi o borbi dva dijela Vlade”, zaključio je Pavlović.

Aleksićnije dozvolio da se članovi Odbora, kako je tražio Dinoša, izjašnjavaju o stavu Pavlovića, već je klimanje glavom poslanika PzP-a na Dinošino insistiranje da mu se izvini, protumačio kao gest dobre volje.

Bonus video: