U cilju smanjenja rizika, počeće obuka za vođe splava

Obuka i polaganje stručnog ispita za licencu "Vođa splava rafter", zakazana je od 25.aprila do šestog.maja
0 komentar(a)
splav, Foto: Arhiva Vijesti
splav, Foto: Arhiva Vijesti
Ažurirano: 19.04.2011. 15:25h

Licenciranjem kod Ministarstva prosvjete i sporta, organizator obrazovanja odraslih "Montenegro Voyage" počinje sa radom kao prva zvanična Crnogorska obrazovna institucija za obuku polaznika za zanimanje "Vođa splava rafter".

Direktor škole Marckus V. Bulatović, rekao je da će obrazovna institucija raditi po programu obrazovanja baziranom na standardu zanimanja "Vođa splava", koji je usvojen na sjednici Savjeta za stručno obrazovanje.

Obuka i polaganje stručnog ispita za licencu "Vođa splava rafter", zakazana je od 25.aprila do šestog.maja.

Bulatović je pozvao sve zainteresovane polaznike, aktivne amatere i početnike, u sportskom i komercijalnom smislu raftinga, da se prijave za obuku i polaganje stručnog ispita, kako bi verifikovali svoje znanje.

"Opšti cilj našeg obrazovanja je osposobljavanje polaznika za kvalitetno obavljanje poslova Vođa splava u komercijalnom i sportskom smislu, i sticanje kompetencija za bezbjedan način upravljanja čamcem/splavom. Program obrazovanja od 98 radnih časova je obavezan za sve polaznike, kako za početnike tako i za individualce, koji imaju iskustvo na brzim vodama. Teoretska predavanja organizovaćemo u nekoj od seminarskih sala, dok će se praktični dio obuke i polaganje predmetne oblasti, tehnike splavarenja, bezbjednosne i sugurnosne tehnike i procedure, kao i osnove pružanja prve pomoći, obavljati na rijeci Zeti - na Vranjskim njivama, i na Tari", rekao je Bulatović.

Polaznike će obučavati magistar bioloških nauka Vasilije Bušković, doktor medicine Draža Nenezić, i inžinjer šumarstva i vodoprivrede i mašinski inženjer Janko Tavčar.

"Obuka za splavare raftere će svakako smanjiti rizik nesrećnih slučajeva, koji se na brzim vodama u Crnoj Gori dešavaju zbog nekompetentnosti, nesigurnog i neopremljenog splavarenja", rekao je Bulatović.

Bulatović je kazao da lica koja prođu obuku, polože ispit i licenciraju se, biće evidentirani kao profesionalci u arhivi koju vodi Rafting Savez Crne Gore, i tako će svrstati sebe u redu crnogorskih splavara raftera.

Bonus video: