Vučinić: SPC u Budvi provocira nerede postavljanjem krsta na Svetom Stefanu

Više stotina građana Svetog Stefana, Paštrovića, Budve i Bečića, počeli su u subotu obnovu crkve svetog Aleksandra Nevskog iz 15 vijeka.
50 pregleda 0 komentar(a)
Sveti Stefan, crkva, Foto: Vuk Lajović
Sveti Stefan, crkva, Foto: Vuk Lajović
Ažurirano: 17.04.2011. 13:45h

Samovoljno postavljanje krsta i raščišćavanje temelja crkve na Svetom Stefanu koje su, uprkos zabrani, izveli građani Budve, predvođeni sveštenstvom beogradske patrijaršije, nasilan je akt, kojim se podstiču nemiri, ocijenio je predstavnik Crnogorske pravoslavne crkve (CPC) Stevo Vučinić.Više stotina građana Svetog Stefana, Paštrovića, Budve i Bečića, počeli su u subotu obnovu crkve svetog Aleksandra Nevskog iz 15 vijeka, na terasi Grada hotela Sveti Stefan. Oni su, u svetoj litiji, koju su predvodili sveštenici Mitropolije crnogorsko primorske, nosili tri metra visok metalni krst i građevinski materijal.Vučinić je kazao da se time provociraju i podstiču neredi i nemiri, u cilju slamanja ustavnog poretka Crne Gore.“Očito je da beogradska patrijaršija dijeli suverenitet sa državnom administracijom jer takvu akciju može da poduzme samo suverena vlast”, naveo je Vučinić u reagovanjuu dostavljenom agenciji MINA. On je kazao da je beogradska patrijaršija, naočigled cijele javnosti u manastiru Reževići uspostavila beogradsku političko-obavještajnu ispostavu u kojoj se osmišljavaju i koordiniraju sve djelatnosti uperene protiv mira, reda i poretka u zemlji.“Dok sa podrškom izvjesnih Paštrovića bjelodano i svakodnevno nezakonito prodaje paštrovsku crkvenu imovinu, novac iznosi vrećama u Srbiju i dijelom njime finasira kampanju uperenu protiv crnogorskih državnih i nacionalnih interesa”, rekao je Vučinić.

Otetim paštrovskim novcem finansirana i popisna kampanja

Kako je naveo, sa tim otetim paštrovskim novcem finansirana je i nedavna kampanja za popis stanovništava, čiji je cilj da se smanji broj građana koji se izjašnjavaju kao Crnogorci, da bi na temelju te činjenice doveli u pitanje državni suverenitet. Vučinić je kazao da će sa tim novcem i da obnavljaju svetostefansku crkvu posvećenu ruskom svecu Aleksandru Nevskom. “Računaju da stoga u ruskoj crkvi dobiju zaštitnika imperijalnih ambicija na prostoru Crne Gore. Mada im, što se crnogorske crkve tiče, u tome ne mogu pomoći ni svi istočni patrijarhati zajedno”, kazao je Vučinić.SPC je, navodi on, u Budvi osnovala i organizacioni Odbor za proslavu godišnjice smrti Mitrofana Bana, na čelu sa najvišim državnim adresama. “Taj čin je dostojan najdubljeg prezira jer se veliča lik i djelo čovjeka koji je izdao crnogorsku crkvu, kojoj je bio na čelu, suverena Nikolu prvoga koji ga je postavio na čelo crkve i narod kojemu je bio duhovni poglavar”, kazao je Vučinić.I ne samo što je izdao sve i svakoga kome je bio zaklet nego je, dodao je Vučinić, davao novac pod kamatu savremenicima, o čemu svjedoči njegov testament “zbog čega je trebalo da bude ekskomuniciran iz crkve”. “Zato se administracija koja ne respektuje ove činjenice u pitanju crkvene politike SPC-a, i ne štiti se od njenih opasnih posljedica, može smatrati neodgovornom i stoga bi trebalo da povuče i sudske i političke konsekvence”, smatra Vučinić.

Bonus video: