SNP smatra da je Budva u poslu sa Trejdjunikom oštećena za 6,7 miliona eura

Otvoreni postupak javne nabavke za izbor ponuđača za izgradnju centra raspisan je a da nije postojala detaljna razrada plana za lokaciju", rekao je Vujičić
64 pregleda 0 komentar(a)
TQ plaza, Foto: Vuk Lajović
TQ plaza, Foto: Vuk Lajović
Ažurirano: 17.04.2011. 11:00h

Budvanski SNP pozvao je Državnog tužioca, zaštitnika imovinsko pravnih interesa kao i državnu revizorsku instituciju da onemoguće sprovođenje aneksa III ugovora, zaključenim između opštine i kompanije "Trejdjunik", kojim je lokalna uprava, kako tvrde direktno oštećena za 6,7 miliona eura.

Opština Budva koja je zaključila ugovor sa "Trejunikom" o izgradnji poslovno turističkog kompleksa "TQ plaza" u centru Budve vrijednost više od 50 miliona eura, kako je kazao odbornik SNP dr Božidar Vujičić, 11. novembra prošle godine sklopila je aneks III ugovora, kojim umjesto poslovno stambenog prostora površine 4.542 kvadrata, dobija isto toliko prostora ali u garaži, nekih 119 parking mjesta.

"Ugovor između Opštine i Trejdjunik zaključen je bez saglansosti Skupštine opštine o zajedničkom ulaganju na parceli 2058/1 u centru grada. Za raspolaganje parcelom površine 9.555 kvadrata, priocijenjene vrijendosti 5,7 miliona eura, nije postojala saglasnost Vlade. Učešće Opštine u izgradnji poslovnog centra, po osnovu komunalija iznosi 9,9 miliona eura. Otvoreni postupak javne nabavke za izbor ponuđača za izgradnju centra raspisan je a da nije postojala detaljna razrada plana za lokaciju, zbog čega je na adresu Opštine stigla samo jedna ponuda, kompanije "Trejdjunik"", naveo je Vujičić, ukazujući na propuste koji su urađeni prilikom zaključivanja ugovora, te pozvao nadležne institucije da provjere njihove navode.

Opština dobila prostor u garaži

Podsjetivši da je SNP još prije par mjeseci upozorio da je ugovorom sa "Trejdjunikom" Opština oštećena nekih 10 miliona eura, predsjednik budvanskog SNP Veselin Marković naveo je da je spornim aneksom ugovora lokalna kasa dodatno oštećena za još najmanje 6,7 miliona eura.

"Do ove brojke smo došli prostom računicom, jer ako uzmemo da je prosječna cijena kvadrata stana u TQ plazi 2.000 eura, što su državni podaci, a vrijednost kvadrata u garažama četvrtinu te sume, odnosno 500 eura. Tako, umjesto 4.542 kvadrata poslovnog prostora u nadzemnom dijelu, opština je dobila toliko prostora u garaži, a šteta je višemilionska", kazao je Marković.

Marković je dodao da ovim obavještavaju i budućeg predsjednika Opštine, da će već u prvom danu svoga mandata "prihodovati 6,7 iliona eura".

"Time bi se značajno smanjili dugovi Opštine. Ako se osvrnemo na raspodjelu prostora unutar centra koji je po osnovu ugovora pripao Opštini u nadzemnom dijelu, vidimo da ni jedan prostor nema pogled na more, iako se "TQ plaza" nalazi na samo par stotina metara od obale. To je neprimjereno, jer ukoliko 25 odsto prostora, pripada ugovorom, da ni jedna nije okrenut prema moru, čime je Opština još dodatno oštećena jer je poznato da nije ista cijena, kavadrata sa pogledom na more", kazao je Marković.

Od garaže nema ni riječi

Vujičić je naveo da je ugovormm investitor "Trejdjunik“ se obavezao da naspram "TQ plaze" na parceli 2200 KO Budva , pored gradske pošte izgradi garažu kapaciteta od 350 parking mjesta.

"Opština za tu parcelu nije regulisala imovinsko pravne odnose, pa samim tim nema ni građevinsku dozvolu. Ugovorom Opština je garantovala investitoru da je jedini vlasnik parcele 2200 KO Budva . Zbog svih ovih razloga izgradnja te garaže postaje neizvjesna", kazao je Vujičić.

Bonus video: