Počela obnova hrama Svetog Aleksandra Nevskog na Svetom Stefanu

Crkva koja potiče iz 15. vijeka u svojoj dugoj istoriji nekoliko puta je dograđivana, da bi konačan izgled doživjela upravo 30-tih godina
281 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 16.04.2011. 12:48h

"Da obnovimo ovo što su zatrijeli oni koji nijesu imali svoju vjeru", poručio je polažući kamen temeljac na ruševinama hrama Svetog Aleksandra Nevskog na Svetom Stefanu najstariji mještanin Vlado Niklanović, jedan od rijetkih živih svjedoka kobne sudbine crkvice koju su za potrebe izgradnje kockarnice i restoranske terase nekada elitnog hotela, porušili prije pola vijeka.

Na današnjem polaganju kamena temeljca, u organizaciji Odbora za obnovu hramova, više od 500 mještana, vjernika, okupilo se ispred grada ostrva, dok su sa mora na plažu pristizale barke natovarene pijeskom i šljunkom.

Nekoliko kamiona je dovezlo kamen, crijep i daske. Starosjedioci su uzimali kamen, crijep, svako ponešto, i učestvovali u velikoj litiji, koju je predvodila grupa mladića koji su nosili veliki, tri metra visok metalni krst.

Mještanin Vlado Niklanović koji je položio kamen temeljac, bio je dijete kada je prisustvovao osveštenju crkve koja je nosila naziv Roždestva presvete Bogorodice da bi davne davne 1937. godine, kada ju je srpska Kraljica Marija Karađorđević, koja je u blizini ostrva i napravila ljetnjikovac Miločer po blagoslovu sinoda SPC, preimenovala u ime ruskog sveca Aleksandra Nevskog.

Ostaci crkve Aleksandra Nevskog otkriveni ispod velike hotelske terase (Foto: Politika.rs)

Crkva koja potiče iz 15. vijeka u svojoj dugoj istoriji nekoliko puta je dograđivana, da bi konačan izgled doživjela upravo 30-tih godina.Tada počinje njena tužna priča: grad ostrvo je iseljeno, te pretvoreno u elitni hotel, unikatan u svijetu. Crkva, jedna od pet, koliko ih je bilo na ostrvu, biva urušena i praktično zazidana u kockarnici hotela.

Nakon što je investitor, grčka Restis grupa, rekonstrukcijom bloka 25 prije dvije i po godine otkopala urušenu crkvu, nastupila je agonija i želja mještana da se crkva obnovi i vrate joj zvonik i krov, i ona postane ponovo "živi hram".

Odbor za obnovu hramova, koji već dvije godine vodi borbu za obnovu hrama, u više navrata je oštro kritikovao Zavod za zaštitu spomenika kulture, insistirajući da se crkva obnovi po projektu koji je aminovao mitropolit Amfilohije.

I dok je zakupac grada-hotela na samo pola metra od crkve izgradio bazen za rekreaciju, što je bila kap koja je prelila čašu i ujedinila mještane u naporima da obnove hram, dotle sa druge strane upravo neizvjesnost na koji način će crkva biti rekonstruisana dovela do toga da blok 24+5, najznačajniji dio grada hotela i dalje, već petu godinu, bude u ruševinama. Na pragu ljetnje turističke sezone.

Galerija

Bonus video: