Veljović garantuje maksimalnu zaštitu učesnicima Parade ponosa

Cimbaljević je izrazio negodovanje zbog toga što je Dinoša odbio da dođe i razgovara o najavljenoj Paradi ponosa
60 pregleda 0 komentar(a)
LGBT, Foto: Shutterstock.com
LGBT, Foto: Shutterstock.com
Ažurirano: 13.04.2011. 20:08h

Vlada će pružiti institucionalnu podršku Paradi ponosa najavljenoj za 31. maj i delegiraće dva predstavnika u Organizacioni odbor te manifestacije, čime će se potvrditi evropski potencijal društva i države, saopšteno je iz Vlade.

Iako je planirano da sastanku predstavnika vlasti i NVO LGBT Forum Progres prisustvuju potpredsjednik Vlade Duško Marković i predsjednik Progresa Zdravko Cimbaljević, u posljednjem trenutku pridružili su se, na zahtjev Markovića, direktor Uprave policije Veselin Veljović a umjesto minisitra Ferhata Dinoše, došla je zamjenica Blanka Radošević-Marović.

Cimbaljević je "Vijestima" kazao da je na sastanku izrazio negodovanje zbog toga što je Dinoša odbio da dođe i razgovara o najavljenoj Paradi ponosa ali i o položaju LGBT populacije u Crnoj Gori.

"Potpredsjednik Vlade je kazao da LGBT Progres ima kompletnu podršku političku i institucionalnu od strane Vlade i njenih institucija, a posebno za organizovanje parade", kazao je on.

Cimbaljević je "Vijestima" rekao da je Marković na sastanku kazao da LGBT Forum Progres treba da bude suorganizator svih aktivnosti koji se tiču prava seksulanih manjina.

"Marović-Radošević je podržala to mišljenje i rekla da će uključiti LGBT Forum Progres u ove aktivnosti, što nije bio slučaj do sada, jer je kompletno ministarstvo ćutalo o našim aktivnostima", kazao je Cimbaljević.

Još se čeka predstavnik Vlade

"Zadovoljan sam sastankom jer je konačno saradnja sa Vladom krenula, i više nije dominantno institucionalno ćutanje", kazao je Cimbaljević

"Marković je savjetovao da to bude Radošević-Marović, međutim, LGBT Forum Progres je to odbio. U odboru treba da se nađe visoki predstavnik Vlade", kazao je Cimbaljević.

On je ispričao i da mu je šef crnogorske policije Veljović, kazao da za izradu bezbjednosne procjene održavanja Parade treba više vremena, i da se već radi na tome, te da će, ukoliko bude potrebno, sva policija biti angažovana zajedno sa specijalnim jedinicama.

"Zadovoljan sam sastankom jer je konačno saradnja sa Vladom krenula, i više nije dominantno institucionalno ćutanje", kazao je Cimbaljević.

U zvaničnom saopštenju Vlade navodi se da je Marković kazao da je Vlada posvećena promociji i zaštiti ljudskih prava i sloboda, te da se daje podrška organizovanju Parade ponosa, ali i stvaranju društvenog ambijenta tolerancije i poštovanja prava građana drugačije seksualne orijentacije.

Sigurna LGBT kuća

Cimbaljević je na sastanku predstavio projekat osnivanja sigurne kuće za pripadnike LGBT populacije koji su odbačeni od svojih porodica i kojima je ugrožena egzistencija.

Radošević-Marović predstavila je najavila niz radionica koje će za cilj imati povećanje fonda znanja uže i šire populacije o toleranciji i poštovanju različitosti, prava LGBT populacije i osoba sa posebnim potrebama.

Ona je kazala da će Ministarstvo sa pažnjom razmotriti projekat sigurne kuće, koji je Cimbaljević prezentovao i imaće ga u vidu prilikom planiranja budžeta za 2012. godinu.

Bonus video: