Ministarstvo: Školarine su manje nego u Hrvatskoj i Srbiji

Ministarstvo prosvjete i sporta uvažava sve zahtjeve, sugestije i prijedloge crnogorskih studenata ukoliko su oni realni i potkrijepljeni činjenicama, navodi se u saopštenju...
0 komentar(a)
Studenti, Foto: Ivan Petrušić
Studenti, Foto: Ivan Petrušić
Ažurirano: 12.04.2011. 18:43h

Prosječna godišnja školarina na Univerzitetu Crne Gore je 500 eura i jedna je od najnižih u regionu, saopštilo je večeras Ministarstva prosvjete i sporta, povodom protestne šetnje studenata Filozofskog fakulteta (FF) u Nikšiću.

Oko 200 studenata FF protestovalo je u ponedjeljak zahtijevajući niže školarine i stalne popravne kolokvijume, a zatražili su i sastanak sa premijerom Igorom Lukšićem. Oni su poručili da su nezadovoljni stanjem na Univerzitetu i pozvali kolege sa ostalih fakulteta da im se pridruže.

500 eura za godinu

Iz Ministarstva su saopštili da studenti u Crnoj Gori plaćaju jednu od najnižih školarina na visoko obrazovnim institucijama, u poređenju sa tim iznosima u zemljama u regiona.

"Prosječna visina u Crnoj Gori iznosi 500 eura. Školarine na osnovnim i postiplomskim specijalističkim studijama, kao i prošlih godina, iznose 500 eura za jednu godinu za najveći broj studijskih programa, odnosno hiljadu EUR za studijske programe koji se organizuju isključivo kao samofinansirajući", naveli su iz Ministarstva.

Kako dodaju, izuzetak čine programi arhitekture i iz oblasti umjetnosti, na kojima studenti koji imaju status samofinansirajućih plaćaju hiljadu eura godišnje, bez obzira na to što se ti programi organizuju i kao budžetski.

Iz Ministarstva napominju da Upravni odbor Univerziteta Crne Gore, uz saglasnost Ministarstva, utvrđuje školarinu koju plaćaju studenti na državnom Univerzitetu.

»Visina školarine zavisi od tipa studijskog programa, odnosno od visine troškova za realizaciju tog studijskog programa«, dodali su oni.

Kako su naveli, u Hrvatskoj je prosječna visina školarine od 750 do 1,25 hiljada eura, zavisno od oblasti studija, a u Srbiji 750 eura.

Uvažavaju sugestije studenata

Iz Ministarsta su kazali i da studenti koji svakodnevno putuju na relaciji Nikšić-Podgorica-Nikšić, ili Podgorica – Nikšić – Podgorica, odnosno oni koji nijesu smješteni u domovima studenata, imaju pravo na participaciju u cijeni karte prevoza na toj relaciji.

Precizirali su da Ministarstvo prosvjete i sporta participira 20 odsto od ukupne cijene karte.

To, kako navode, predstavlja jednu od rijetkih praksi u odnosu na ostale zemlje regiona.

Iz Ministarstva napominju da se razmatra novi koncept pripravničkog staža kako bi se pružila šansa svim mladim ljudima u Crnoj Gori da se odmah nakon završetka studija zaposle, pokažu i usavrše svoja znanja.

„Ministarstvo prosvjete i sporta konstantno radi na unaprjeđenju i poboljšanju uslova studiranja u Crnoj Gori, takođe uvažava sve zahtjeve, sugestije i prijedloge crnogorskih studenata ukoliko su oni realni i potkrijepljeni činjenicama”, naveli su iz Ministarstva.

Bonus video: