Talentovanog Ognjena zabavljaju matematički zadaci

Ćutljivost ovog mladog talenta njegov profesor je objasnio kao karakterističnu crtu pravih matematičara
197 pregleda 1 komentar(a)
ognjen đuković, Foto: Vijesti
ognjen đuković, Foto: Vijesti
Ažurirano: 12.04.2011. 17:51h

Ognjen Đuković, učenik šestog razreda Osnovne škole "Oktoih" ističe se ispred svoje generacije po rezultatima koje na takmičenjima postiže iz matematike.

I dok njegovi drugari rješavaju zadatke predviđene planom i programom za šesti razred, Ognjen na redovnom času matematike radi složenije zadatke, jer bi mu u suprotnom časovi bili dosadni.

Milenko Popadić, Ognjenov profesor matematike, kaže da odmah nakon prvog kontrolnog vidio da Ognjen pokazuje natprosječnost iz matematike, pa je odlučio da ga sprema za takmičenja.

"Ognjenu predajem od ove školske godine, nakon prvog kontrolnog sam vidio njegovu natprosječnost. Tada sam odlučio da mu na redovnom času, za koji smatram da je veoma bitan, dajem da radi kompleksnije zadatke i tako se sprema za takmičenje", priča profesor Popadić, i dodaje da je Ognjen talenat pokazuje i volju i upornost za matematiku.

100 poena na takmičenju

Ovaj jedanaestogodišnjak na državnom prvenstvu održanom 19. marta ove godine riješio je test od četiri zadatka za jedan sat od predviđenih tri za test takve težine.

Zadatke je riješio bez greške i tako osvojio maksimalnih sto bodova, ostavivši komisiju bez riječi.

"Pred takmičenje smo se spremali intenzivno oko tri nedjelje, Ognjen je postigao izuzetne rezultate, čak je i komisiju oduševio", kaže Popadić.Profesor Popadić, kaže da Ognjen sada prelazi gradivo za sedmi razred i takmičiće se u ovoj kategoriji.

"Smatram da je Ognjen spreman da prelazi gradivo unaprijed i da se može ravnopravno takmičiti u konkurenciji sedmih razreda", kaže Popadić, i dodaje da očekuje da će Ognjen kao natprosječno dijete dobiti stipendiju koja će mu koristiti u daljem školovanju, i da će kao budući srednjoškolac uspjeti da se makar godinu dana školuje u inostranstvu.

Ćutljivost ovog mladog talenta njegov profesor je objasnio kao karakterističnu crtu pravih matematičara.

Više voli geometriju

Ognjen Đuković kaže da ne vježba puno kod kuće, a najviše voli da radi zadatke iz geometrije.

Obično mu profesor nalazi zadatke koje će da rješava, a kada to nije dovoljno sam potraži dodatno na Internetu.

"Obično vježbam pola sata kući, a omiljena oblast mi je geometrija. Često zadatke pronalazim i na Internetu, odradim ih i konsultujem se sa profesorom", priča ovaj mladi matematičar.

Pored zapaženih rezultata iz matematike Ognjen se može pohvaliti dobrim ocjenama iz ostalih predmeta, pa je iz engleskog na školskom takmičenju osvojio drugo mjesto.

Bonus video: