Počeli čišćenje u NP "Durmitor"

Pajović je kazao da danas počinje uklanjanje raznog otpada sa zgarišta nekadašnjeg restorana koji je izgorio početkom decembra prošle godine.
75 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 12.04.2011. 13:25h

Vremenska situacija im ide na ruku pa zaposleni u NP «Durmitor» inenzivno rade na uređenju prostora koji je kao prirodno dobro prepoznat od međunarodnih institucija a turistički dominira u sferi interesovanja posjetilaca vodećeg turističkog centra sjevera Crne Gore.

Počelo je ranije uklanjanjem otpada kroz kanjon Tare, od Crnih poda do velikog mosta. Direktor parka Tomo Pajović kaže da su jesenašnje kiše i kao nikad visok vodostaj Tare nanijele ogremne količine raznog otpada i smeća.

"To je značajno uvećalo posao a jesenašnje nevrijeme nametnulo je i obavezu obnove mobilijara na splavištu jer je nivo Tare dostigao toliko nivo da je oštetio više parkovskih klupa i stolova na polazištu splavova.

Ipak taj lokalitet smo osposobili za početak splavarenja koje je otvoreno prije nekoliko dana.

To je obavljeno i na Žugića luci, prvom odredištu turista koji raftinguju-" kaže Pajović i dodaje da će se ovih dana obaviti primopredaja motela «Radovan luka» kojim će od dosadašnjeg zakupca taj objekat na ponovno upravljanje preuzeti Nacionalni park.

Druga grupa zaposlenih uređenjem prostora oko doma parka je krenula duž šetališta prema Crnom jezeru. Pajović kaže da će očistiti sve ono što je vidljivo jer tamo još uvijek ima snijega a posao uređenja prostora je stalan tako da će ambijent oko najvećeg durmitorskog jezera uvijek biti onakav kakav takav prostor zaslužuje.

"Do i oko Crnog jezera neće biti većih nintervencija na mobilijaru jer smo prošle godine izvršili popravke na mostovima. Ipak, gdje god bude trebalo mi ćemo intervenisati, bilo da je to popravka ili zamjena klupa ili korpi za otpatke.

Pored toga završićemo neke sitnije poslove na jesenas izgrađenom Centru za posjetioce.

Umjesto dotrajale lovočuvarske kuće, poznatije kao Mrestilište izgrađena je nova ambijentalno prilagođena kuća u kojoj će se nalaziti pšrirodnjačka zbirka, prodavnica suvenira, etno soba i prostor za edukaciju mladih-kaže" Pajović i ističe da je to objekat građen prema najvišim ekološkim standardima koji se napaja solarnom energijom i ima ugrađen prečistač otpadnih voda.

Pajović je kazao da danas počinje uklanjanje raznog otpada sa zgarišta nekadašnjeg restorana koji je izgorio početkom decembra prošle godine.

"Ovim stvaramo pretpostavke za početak gradnje novog restorana. Javni poziv za izvođača radova ističe početkom maja. Prema projektu to je objekat koji će imati potpunu ekološku i ambijentalnu komponentu.

Njegova ukupna površina je 600 kvadrtata. Gradiće se na istom mjestu, imaće i ljetnju baštu baš tamo gdje je bila do prije nekoliko godina. Koštaće 400.000 eura a gradiće se kreditom koji smo realizovali kod Investiciono razvojnog fonda Crne Gore.

Kredit ćemo vraćati prihodima novog restorana koji će sa radom početi sredinom ljeta-, kaže Pajović.

Cijene nepromijenjene

Pajović kaže da su cijene usluga u Nacionalnom parku nepromijenje u odnosu na prošlogodišnje.

Tako je i kada je u pitanju ribolov koji na Crnom jezeru počinje na veliki petak, 22. aprila.

Ribolovna dozvola tokom sezone koštaće 20 eura a članovi SRD «Crno jezero» određenim danima pecaće za po 10 eura.

Kasnije će početi ribolov na Tari i Vražijem jezeru, kazao je Pajović.

Bonus video: