Crna Gora da se uključi u Evropski istraživački prostor

U susretu sa španskim ministrom dogovorena je podrška Španije prilikom procesa uspostavljanja tehnološkog parka u Crnoj Gore
0 komentar(a)
Sanja Vlahović, Foto: Boris Pejović
Sanja Vlahović, Foto: Boris Pejović
Ažurirano: 12.04.2011. 10:47h

Ministarka nauke Sanja Vlahović predstavila je to novoosnovano ministarstvo na neformalnom sastanku ministara nauke Evropske unije i kandidata u Budimpešti, te učesnike upoznala sa strateškim prioritetima i aktivnostima koje su planirane u cilju podizanja kvaliteta u naučnoistraživačkoj djelatnosti u Crnoj Gori.

Kako je saopšteno iz tog Ministarstva Vlahović je objasnila da Crna Gora planira da se uključi u Evropski istraživački prostor, kao i da je uključena u Sedmi okvirni program za istraživanje i tehnološki razvoj. Ona je ukazala i na barijere i nedostatke koji otežavaju učešće istraživača iz Crne Gore u međunarodnim programima.

Na sastanku koji je organizovan u Budimpešti, kako je navedeno u saopštenu, diskutovano je o evropskim okvirnim programima za istraživanja, sa posebnim akcentom na formulisanju slijedećeg okvirnog programa za istraživanje, baziranog na evaluaciji Sedmog okvirnog programa za istraživanje i tehnološki razvoj, koji ne samo da će definisati evropsku istraživačku politiku u narednim godinama, već će biti ključni faktor za konkurentnost evropske ekonomije.

Sastanak je okupio brojne ministre i visoke zvaničnike ministarstava zaduženih za istraživanje i tehnološki razvoj u zemljama Evrope, kao i predstavnike Evropske Komisije iz Generalnog direktorata za istraživanje.

Tokom skupa inicirano je potpisivanje bilateralnih sporazuma u oblasti nauke i tehnologije sa Republikom Mađarskom i Turskom, kao i podrška Mađarske u procesu pridruživanja Crne Gore programu EUREKA u periodu njenog jednogodišnjeg predsjedavanja od jula 2011.

U susretu sa španskim ministrom dogovorena je podrška Španije prilikom procesa uspostavljanja tehnološkog parka u Crnoj Gore.

Bonus video: