ŽALBE KOČE NABAVKE

Radunović: Nestašica ljekova nije zbog smanjenog budžeta

Najveća je potražnja za “tonokardinom” i “proskarom”, ljekovima za liječene prostate.
0 komentar(a)
Ažurirano: 11.04.2011. 16:24h

Nestašica oko 50 ljekova u državnim apotekama “Montefarma”, uzrokovana je greškom dobavljača, koji kasne sa isporukom, a problem će se riješiti do kraja mjeseca, kazao je ministar zdravlja Miodrag Radunović.

On je podsjetio da je tender za nabavku odužen žalbama dostavljača ponuda za mjesec dana, te da se nada da će se promijeniti sistem nabavke ljekova i pojednostaviti porcedura za ljekove. Sporazumi sa dobavljačima, kako je kazao, već su potpisani.

“Potpisan je sporazum za oko 800 ljekova, koje je “Montefarm” tenderom tražio, shodo planu nabavke za ovu godinu. U principu fali nekih 50-tak ljekova, znači ispod 10 odsto”, rekao je Radunović.

Najveća je potražnja za “tonokardinom” i “proskarom”, ljekovima za liječene prostate, zatim “nifelatom”, “Monoprilom”, i “Monizolom”, za povišeni krvni pritisak, “panolom” kremom za kožne bolesti, kao i ljekova koje koriste asmatičari i žene sa problemima sa sterilitetom.

“Za ljekove koji nedostaju postoje zamjene”, kazao je Radunović i dodao da je za nabavku ljekova planirano oko 23 miliona eura.

On je kazao da nema povezanosti nestašice pojedinih ljekova sa restriktivnim budžetom za zdravstvo za ovu godinu.

“Tender je završen, ali bilo je prigovora i žalbi pojedinih dobavljača i odna znate u birokratiji dok se ne ispoštuju sve te zakonske procedure, pravo na žalbu, pravo na mišljenje i td, i to je ipak potrajalo tako da jedno mjesec dana smo odužili tu proceduru, da kažem više nego što smo očekivali”, kazao je Radunović.

Iz “Montefarma” juče nijesu odgovorili na pitanja “ijeati” kako će i kada regulisati problem nestašice ljekova.

Preporučujemo za Vas