Prvi dan naplate parkinga preko Morače bez kazne

"Ja nisam ni znao da danas počinje naplata, evo su mi već jutros stavili upozorenje. Ne vidim ništa dobro u tome, to je obična pljačka", rekao je Petrović.
0 komentar(a)
Plaćanje parkinga u Podgorici, Foto: Luka Zeković
Plaćanje parkinga u Podgorici, Foto: Luka Zeković
Ažurirano: 07.04.2011. 16:06h

Stanari i slučajni prolaznici u dijelu grada preko Morače imaju slične primjedbe na naplatu parkiranja, kao i njihovi sugrađani u centru grada.

Stanari navode da naplata parkiranja nije loša ideja kako bi se rasteretio saobraćaj, ali da bi bilo pošteno da se stanovnicima tog dijela grada obezbijedilo više parking prostora. Neki se ipak ne slažu i ne vide ništa korisno u naplati parkiranja.

Tako se Janka Šegrt i Ljubinka Kalezić, koje žive u Ulici Ivana Vujoševića, kao i njihov komšija Branko Radičević, iz susjedne Ulice Ivana Milutinovića, slažu da je "Parking servis" trebalo da dodijeli za svaki stan po jedno parking mjesto, a ne da se oni koji plaćaju, ne mogu parkirati zbog nekoga kome to nije neophodno.

"Pitam se zašto nije zonirana cijela Ulica Ivana Vujoševića, već samo jedan dio", rekla je Kalezić, navodeći da broj parking mjesta u drugoj zoni, u kojoj žive, ne može da zadovolji ni prostor koji je potreban stanarima, a kamoli ostalima.

Način da se građanima uzmu pare

Njihovi sugrađani Bojan Petrović i Milan Rakić pak smatraju da je ovo samo još jedan način da građanima uzimaju pare, jer ni ovako ne možeš nigdje naći parking mjesto.

"Ja nisam ni znao da danas počinje naplata, evo su mi već jutros stavili upozorenje. Ne vidim ništa dobro u tome, to je obična pljačka", rekao je Petrović.

Naplata parkinga u dijelu grada preko Morače je počela.

Parkiranje u prvoj zoni koja obuhvata Moskovsku ulicu i može se parkirati maksimum sat vremena, košta 60 centi.

Druga zona obuhvata ulice Svetozara Markovića, Vasa Raičkovića, Ivana Vujoševića, Milana Popovića i Bulevar svetog Petra Cetinjskog i parkiranje je ograničeno na dva sata po cijeni od 50 centi.

Parking mjesta u ulicama Serdara Jola Piletića i Ivana Milutinovića pripadaju trećoj zoni, u kojoj se, s ograničenjem parkiranja od tri sata, plaća 40 centi.

Parkiranje nedjeljom je besplatno.

Stanari zona imaju mogućnost kupovine mjesečnih povlašćenih parking karata za jedno vozilo, po cijeni od deset eura za prvu zonu, osam za drugu i sedam eura za treću zonu, i za njih nema vremenskog ograničenja parkiranja.

Pravna lica i preduzetnici čije se sjedište nalazi u zoniranom području imaju pravo na maksimalno tri povlašćene parking karte, a cijena mjesečne karte za njih je 30 eura za prvu zonu, 25 za drugu i 20 za treću zonu.

Građani neobaviješteni

Tehnički direktor "Parking servisa", Stevan Jovanović, rekao je "Vijestima" da po njihovim saznanjima ima dosta neobaviještenih građana, pa će prvih nedjelju dana ostavljati upozorenja, a ukoliko neko ne ispoštuje obavještenje, početi odmah i kažnjavati.

On je objasnio da su uzeli u obzir samo javna parkirališta, pa se zato pojedine ulice naplaćuju samo u jednom dijelu.

"Ima oko 3 500 blokovskih parkirališta, koja ne naplaćujemo, to nijesu javna parkirališta", kazao je Jovanović.

Kazna za nepropisno parkiranje iznosi 20 eura, a 85 eura košta podizanje nepropisno parkiranih vozila.

Bonus video: