Koliki su stvarni negativni uticaji brana

Konferencija na temu “Uticaj brana, usluge ekosistema i održiva hidroenergija”, koju organizuje NVO Green Home i Svjetskog fonda za prirodu (WWF), počela je u hotelu “City” i trajaće do 9. aprila.
59 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 07.04.2011. 11:28h

Konferencija će okupiti predstavnike sektora vodoprivrede i agencija za vode iz regiona.

Kako je saopšteno ljudi trpe veliki pritisak usljed ubrzanog razvoja hidroenergije i sve glasnijih planova za izgradnju novih hidroenergetskih objekata na riječnim tokovima na području Zapadnog Balkana.

“Dodatni problem se javlja usljed neusklađenosti takvih razvojnih planova na lokalnom i još važnije regionalnom nivou. Tako se usljed gubitaka i degradacije riječnih ekosistema i kanjona javlja izuzetno negativan uticaj ne samo na živi svijet i ljude koji zavise od njih, već se gube i značajna finasijska sredstva”, navodi se u saopštenju NVO Green Home.

Konferencija ima za cilj da odgovori na pitanje koja su to ograničenja regiona Dinarskog luka u pogledu razvoja hidrenergije i koliki su stvarni negativni uticaji hidroenergetskih objekata.

Ova dvodnevna radionica okupila je predstavnike Elektroprivrede republike Srpske, federacije Bosne i Hercegovine, hidroelektrane Trebišnjica, kao i donosioce odluka iz te oblasti iz Crne Gore, Hrvatske, BiH i Albanije, kao i predstavnike Svjetskog fonda za prirodu iz kancelarija u Barseloni, Rimu, Frankfurtu i Zagrebu.

Predavači na radionici su profesor sa Instituta za prirodne nauke i tehniku na Univerzitetu u Barseloni Eric Gomez i Bruno Maiolini iz Istraživackog i inovatnog centara pri fondaciji Edmunt Mach – oblast životne sredine i prirodnih resursa.

Bonus video: