Za mlade ljubitelje sporta, počela liga osnovnih škola

Igraće se turniri u odbojci, košarci, malom fudbalu, atletici, rukometu, stonom tenisu, karateu i šahu, u organizaciji Sekretarijata za kulturu i sport Glavnog grada
203 pregleda 0 komentar(a)
turnir, Foto: Vesko Belojević
turnir, Foto: Vesko Belojević
Ažurirano: 05.04.2011. 17:16h

Liga osnovnih škola Podgorice, koja se ove godine održava po 12. put u odbojci, košarci, malom fudbalu, atletici, rukometu, stonom tenisu, karateu i šahu počela je u organizaciji Sekretarijata za kulturu i sport Glavnog grada.

Takmičenja će se održavati na odjeljenskom, razrednom, školskom, međuškolskom-opštinskom, regionalnom i državnom nivou.

U dogovoru s Ministarstvom prosvjete i sporta ove godine će se takmičenje održati pod parolom "Školski sport kao preventiva nasilja u sportu".

Za pomenute sportove, osim u malom fudbalu, biće organizovano takmičenje i u muškoj i ženskoj konkurenciji.

Odbojkaške utakmice igraće se u OŠ "21. maj", košarkaške na otvorenom terenu SŠ "Sergije Stanić", a mali fudbal u Areni SŠ "Sergije Stanić", atletika u kasarni Masline, karate i stoni tenis u SC "Morača", šah u OŠ "Milorad Musa Burzan".

Gradske i prigradske

Na turniru će učestvovati 17 osnovnih škola iz Podgorice, Zete i Golubovaca.

"U okviru manifestacije svim školama koje su uzele učešće biće podijeljen dio sportske opreme. Za pobjednike su obezbijeđeni pehari a za profesore novčane nagrade. Pobjednici na ovom učestvovaće na državnom sportskom takmičenju koje će biti održano od šestog do osmog maja u Baru", rekao je samostalni savjetnik u Sekretarijatu Rajko Ćupić.

Mila Tatar iz Sekretarijata za kulturu i sport Glavnog grada je istakla da je u cilju kvaliteta takmičenja sprovedeno istraživanje o stavovima i mišljenju učenika i profesora prema času fizičkog vaspitanja, kao i svjesnosti učenika o važnosti fizičke aktivnosti.

Ispitano je 489 učenika, od kojih 50,6 odsto čine muškarci, dok je 49,4 odsto uzorka ženskog pola.

"Ciljne grupe su bili učenici šestog, sedmog, osmog i devetog razreda. Zanimljivo je da se 59,9 odsto anketiranih ženskog pola ne bavi nikakvim sportom, dok se 68,6 odsto muškaraca bavi nekim sportom i to najviše fudbalom", rekla je Tatar.

Tatar je dodala da su profesori koji su obuhvaćeni ovim istraživanjem istakli važnost uvođenja trećeg časa fizičkog vaspitanja.

Bonus video: