Mještanka Igala poklanja labradora talentovanim blizancima

"Pored mogućnosti njihovog korišćenja u terapeutske svrhe, ovi psi su poslušni i mogu se držati i u stanu" navela je Rašković- Rojević.
151 pregleda 0 komentar(a)
Otaševići, Foto: Luka Zeković
Otaševići, Foto: Luka Zeković
Ažurirano: 05.04.2011. 16:59h

Ganuta pričom o talentovanim blizancima Miljanu i Bojani Otašević, koji su slijepi od rođenja, objavljenoj u „Vijestima” krajem marta, mještanka Igala Lepa Rašković – Rojević odlučila je da im pokloni psa labrador retrivera, koji se, ukoliko je istreniran, može koristiti u terapeutske svrhe.

Dvoipomjesečna labradorka, koju je ona voljna da pokloni, Miljanu, Bojani i njihovom bratu Marku, koji boluje od cerebralne paralize bi, prema njenim riječima, djeci bila od velike pomoći.

"Pored mogućnosti njihovog korišćenja u terapeutske svrhe, ovi psi su poslušni i mogu se držati i u stanu" navela je Rašković- Rojević neke od prednosti labrador retrivera.

Četrnaestogodišnja Bojana Otašević je odličan đak, godinama svira klavir, glumi, talentovana je za pjevanje... Njen brat blizanac Miljan je takođe odlikaš, dobro glumi i sam osmišljava predstave, učestvuje u kvizovima znanja i nevjerovatnom brzinom kuca SMS-ove...

Miljan, Bojana i Marko pohađaju nastavu u Obrazovnom centru za djecu i mlade “Podgorica” i do sada su u toj ustanovi imali obuku za korišćenje bijelog štapa, a uskoro će biti organizovano i obučavanje djece za njihovo samostalno kretanje.

Prema informacijama sa najveće globalne mreže, labrador retriver je nezamjenljiv porodični pas, najbolji prijatelj djece, a u svijetu se sve više koristi kao dopunska terapija bolesnika, tzv. canis terapija.

Tu se, kako je navedeno, labrador pokazao kao izvanredan terapeut koji vraća bolesniku volju za život, pri čemu pas uspostavlja specifičan svrsishodan kontakt s oboljelima, djecom oboljelom od dječje paralize, u rehabilitacijskim ustanovama, staračkim domovima pa čak i u dijagnostičke svrhe kod pogoršanja određenih stanja bolesti, pomoći hendikepiranim osobama, u socijalizaciji...

Kako je navedeno, većina primjeraka ove pasmine su idealni kao vodiči slijepih osoba, lako uče, staloženi su, hladnokrvni, nijesu agresivni i ne nasijedaju na provokacije ljudi, pasa i drugih životinja.

Koriste se i u policiji, vojsci, vatrogasnim službama, carinama, pa ga često viđamo na graničnim prelazima, aerodromima, policijskim punktovima, sportskim objektima...

Uprkos svim prednostima, majka talentovane djece Valentina Otašević je, izražavajući zahvalnost, rekla da, na žalost, mora da odbije poklon, jer bi držanje psa u stanu predstavljalo samo dodatnu obavezu.

Bonus video: