„Ozon“ traži da se uradi revizija dokumentacije o deponiji na Vasovim vodama

Različiti rezultati su nastali zbog različitih tačaka mjerenja sa kojih su predstavnice te dvije firme polazili.
0 komentar(a)
Vasove vode, Foto: Arhiva Vijesti
Vasove vode, Foto: Arhiva Vijesti
Ažurirano: 05.04.2011. 13:31h

Ekološki pokret „Ozon“ oglasio se saopštenjem u javnost u kome ističu da zvanična dokumentacija o deponiji na Vasovim vodama koja je dostupna javnosti i po kojoj su naručena mjerenja rađena, ne “daje precizne parametre niti metodološke upute na osnovu kojih je bilo moguće potvrditi optimalne reperne tačke u skladu sa važećim Pravilnikom o bližim karakteristikama lokacije” čime je prekšren dogovor “da se javnosti učine dostupni svi relevantni dokumenti”, kao i Arhuska konvencija.

Ministarstvu održivog razvoja i turizma održan sastanak na kome su upoređivani Elaborati kontrolnog mjerenja na lokaciji Vasove vode koje su radile dvije ovlašćene firme, “Progres MV” iz Berana koju je angažovalo pomenuto ministarstvo i podgorička firma “Geotin engineering” koju je angažovao “Ozon”. Sastanku su pored predstavnika naručioca eleborata prisustvovali i geodetski inspektor, autor glavnog projekta i predstavnici te dvije firme.Rezultati se razlikuju u udaljenosti deponije od rijeke Lim. Različiti rezultati su nastali zbog različitih tačaka mjerenja sa kojih su predstavnice te dvije firme polazili.

Rezultati se razlikuju u udaljenosti deponije od rijeke Lim. Različiti rezultati su nastali zbog različitih tačaka mjerenja sa kojih su predstavnice te dvije firme polazili.
Dok je Ministarstvo izvođaču elaborata dostavio dokument iz glavnog projekta koji još nije zavšen i po kome se mjerenje vršilo sa dna deponije na osnovu koga je određena udaljenost do rijeke Lim od 538 metara, firma “Geotin” polazeći od važećeg urbanističkog plana je mjerenje vršila sa istočne granice deponije te je udaljenost do Lima bila za 88 metara manja od gore utvrđene.“Na osnovu, od strane autora, potvrđenih podataka da glavni projekat još nije završen, te činjenice da nije zaokružen ni postupak eksproprijacije, smatramo da ima dovoljno razloga preispitati relevantnost ranije usvojene projektne dokumentacije. Takođe, smatramo da je novac svih poreskih obveznika Crne Gore kojima je plaćeno prvo kontrolno mjerenje, odnosno lična sredstva građana Berana i članova Ekološkog pokreta ‘Ozon’ kojima je plaćeno drugo kontrolno mjerenje, zbog nedostupnosti potrebne dokumentacije bespotrebno potrošen, te da su I angažovani stručnjaci nepotrebno dovedeni u neprijatnu situaciju koja nije u opisu njihovog posla” ističu iz “Ozona”.

Oni traže da se uradi revizija postojeće dokumentacije na osnovu koje će se utvrditi da li je i koliko izmijenjen glavni projekat od vremena kada su rađene potrebne studije i elaborati i da se na taj način potvrdi da udaljenost od rijeke Lim nije eliminatorni faktor.

“Nadamo se da neće biti prekršen i treći stub Arhuske konvencije odnosno da će nadležene institucije pružiti pravnu zaštitu građanima Crne Gore i da će se što prije krenuti u sanaciju nelegalnog odlagališta otpada Vasova voda, gdje se i dalje, između ostalih, svakodnevno krši i Zakon o životnoj sredini” upozoravaju iz “Ozona”.

Bonus video: