28 Roma dobilo sertifikate o obuci funkcionalne pismenosti

Program koji su morali da savladaju bio je obiman i zahtjevan, rekla je Ljilja Garić iz Centra za stručno obrazovanje.
96 pregleda 0 komentar(a)
dodjela sertifikata - Romi, Foto: Arhiva "Vijesti"
dodjela sertifikata - Romi, Foto: Arhiva "Vijesti"
Ažurirano: 04.04.2011. 18:37h

Crveni krst Crne Gore je organizovao svečano uručivanje sertifikata o položenoj obuci funkcionalne pismenosti RAE populacije.

Aktivnost opismenjavanja je trajala četiri mjeseca, a realizovana je u okviru projekta „Međusektorska inicijativa na prvenciji bolesti i posebno obrazovanje za raseljene Rome na Koniku”. Sredstva za ovaj projekat obezbijedili su Evropska komisija i danski Crveni krst.

"Crveni krst Crne Gore je sa Centrom za stručno obrazovanje odraslih, organizovao obuku funkcionalnog opismenjavanja za 37 odraslih Roma, od kojih je njih 28 u martu uspješno položilo završne ispite iz jezičke i matematičke pismenosti", rekla je projektna koordinatorka Marta Sjekloća.

Aktivnost opismenjavanja je trajala četiri mjeseca, a realizovana je u okviru projekta „Međusektorska inicijativa na prvenciji bolesti i posebno obrazovanje za raseljene Rome na Koniku”

Program koji su morali da savladaju bio je obiman i zahtjevan, rekla je Ljilja Garić iz Centra za stručno obrazovanje.

"Program je bio zahtjevan, a mnogi od njih su bili potpuno nepismeni kada su počeli kurs. Zadovoljstvo nam je što je većina njih veoma uspješno savladala program matematičkog i jezičkog opismenjavanja i već od danas počinju sa pohađanjem kursa za zanatske djelatnosti", istakla je Garić i dodala da sa ovim sertifikatima postaju dio tržišta rada.

Polaznici će moći da pohađaju kurseve za pomoćnike konfekcionara, pomoćnog frizera, automehaničara i vulkanizera.

U muškoj grupi bilo je 20 polaznika, a trojica od njih nijesu uspjela da polože test.

Iz muške grupe sertifikate se primili Jetula Krasnići, Isak Takovi, Murat Begzala, Rahim Kurteši, Daim Krasnići, Emran Bezjaku, Ramiz Krasnići, Gani Gaši, Aziz Voci Paparim Ferizi, Muarem Mustafaj, Murselj Mustafaj, Ređo Ferizi, Šaban Krasnići, Emruš Pajazitaj, Bujar Mustafa i Arijan Pajazitaj.

U muškoj grupi bilo je 20 polaznika, a trojica od njih nijesu uspjela da polože test.

Ženska grupa je imala 16 polaznica od kojih je 11 uspješno završilo kurs i dobilo sertifikate, Rašiti Sakiba, Edona Gaši, Arta Rama, Mihni Palaci, Merlinda Avdijaj, Meridijana Avdijaj, Ceca Misinović, Sinjorita Rizvanaj, Bajramša Hasani i Sedete Tatari.

Bajramša Hasani zadovoljna je što je uspješno završila kurs i planira dalje da pohađa frizerski kurs.

"Mnogo mi znači što sam uspjela da se opismenim, jer sad i moja djeca mogu da računaju na moju pomoć prilikom izrade domaćih zadataka", kaže 26-godišnja Bajramša.

Bonus video: