Glavni grad: Domaćinski trošimo novac građana

Iz gradske uprave reagovali na tekst “Glavni grad se kiti tuđim perjem”, objavljen u “Vijestima”
51 pregleda 3 komentar(a)
Glavni grad, Foto: Luka Zeković
Glavni grad, Foto: Luka Zeković
Ažurirano: 02.04.2018. 09:51h

Glavni grad će i dalje nastaviti da se odnosi domaćinski prema novcu građana, jer su im za to dali mandate, navodi se u reagovanju gradske uprave na tekst “Glavni grad se kiti tuđim perjem”, objavljen u “Vijestima”.

“Ono što novinarka ‘Vijesti’ zamjera je što sve investicije nijesu realizovane iz džepova građana, jer je to, po njenom mišljenju, bolje nego od donacija. Ovaj ‘grijeh’ prihvatamo i nastavićemo i dalje da se odnosimo domaćinski prema novcu građana, jer su za to dali nama mandate”, navode iz Glavnog grada.

Da je takva politika uspješna, kako navode, pokazuje i činjenica da je uprava za tri godine vratila preko 12 miliona eura kredita, bez novih zaduženja, uz realizaciju “svih ovih projekata za koje smo se saglasili da su nesporni”.

“Prvi kredit u mandatu ove uprave je namjenski, za Jugozapadnu obilaznicu, i podržan je od IFC-a, kao dio Svjetske banke. Dakle, ono što Svjetska banka hvali, novinarka ‘Vijesti’ kudi”, navodi se u reagovanju.

U reagovanju se navodi da je građanima mnogo što Grad učestvuje u projektima sa pojedinačnim ciframa i do četiri i po miliona eura.

“Učešćem Glavnog grada u tri zgrade penzionera kroz ustupanje zemljišta i komunalno opremanje u ukupnom iznosu 3.258.054 eura, kvadrat u ovim zgradama je 495 eura, što je više nego dvaput manje u odnosu na tržišnu cijenu”, navodi se u reagovanju.

Iz Grada su naveli da je broj zaposlenih u javnim ustanovama i službama grada povećan, jer su otvorena dva nova biroa - za komunikaciju i koordinaciju odnosa s građanima, za ekonomsku saradnju i podršku biznis zajednici.

Osnovana je, navode, Komunalna inspekcija, zatim JU “Dnevni centar za djecu i omladinu sa smetnjama i teškoćama u razvoju”, “Ženski paviljon” JU za rehabilitaciju i resocijalizaciju korisnika psihoaktivnih supstanci, a istovremeno je znatno porastao broj stanovništva.

"Pitamo novinarku ‘Vijesti’ treba li da otvaramo nove servise i pružamo nove usluge građanima u praznim prostorijama? I da li je nedomaćinsko poslovanje to što nastojimo da potrebe sve većeg broja građana koji dolaze da žive i rade u naš grad uredno i kvalitetno servisiramo?”, navodi se u reagovanju.

Iz Grada su saopštili da dobijaju i zamjerke jer su organizovali istraživanje javnog mnjenja,

"Što je između ostalog njihova dužnost i obaveza, a što ne služi samo i isključivo ovoj gradskoj upravi već i svim političkim partijama koje participiraju u gradskom parlamentu”.

Odgovor novinarke biće objavljen sjutra

Bonus video: