Neurolozi upozorili da se ne rade intervencije bez valjanih dokaza

Dok se adekvatni dokazi benefita i rizici liječenja detaljno ne procijene, bilo kakvi mehanički postupci korekcije mimo kliničkih ispitivanja se ne preporučuju.
726 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 01.04.2011. 18:43h

Povezanost hroničnog oboljenja kod koga krv iz mozga i kičmene moždine zastaje na putu ka srcu, prouzrukujući zadržavanje na nivou moždanog tkiva (hronična cerebrospinalna venska insuficijencija), i multiple skleroze (MS) nije dovoljno ispitana, pa eventualne intervencije nemaju naučnog osnova, poručeno je na sastanku koji je organizovalo Udruženje neurologa Crne Gore.

Predsjednica udruženja dr Slavica Vujisić, kazala je da u Crnoj Gori ima od 400-500 oboljelih od MS. Ona je rekla da se češće javlja kod žena, i da uglavnom počinje između 20 i 40-te godine života.

„Bolest se može dijagnostikovati u Crnoj Gori, a liječenje je u zavisnosti od oblika bolesti u dobrom dijelu pokriveno savremenom terapijom na teret Fonda zdravstvenog osiguranja“, kazala je dr Vujisić.

Italijanski profesor Paolo Zamboni, već nekoliko godina je u žiži javnosti zbog teorije da je rastezanjem vratnih vena (balon dilatacijom) moguće pozitivno uticati na tok bolesti, ali neurolozi upozoravaju da takva studija nije dovoljno ispitana, te da se procedure toga tipa ne rade dok se detaljno ne procijene.

Predsjednica Udruženja neurologa Crne Gore doc. dr Slavica Vujisić kazala je da se može zaključiti da kod nekih osoba sa MS može postojati oštećenje venske drenaže iz centralnog nervnog sistema, ali da nema studija koje bi potvrdile povezanost ove pojave sa MS.

„Procedure koje uključuju balon dilataciju i postavljenje stenta u tom tretmanu nose određene rizike, od sužavanja arterija, olabavljenja stenta i njegove migracije ka srcu“, kazala je dr Vujisić.

Ona je napomenula da su, dok se adekvatni dokazi benefita i rizici liječenja detaljno ne procijene, bilo kakvi mehanički postupci korekcije mimo kliničkih ispitivanja ne preporučuju.

U Nišu se rade zabranjene intervencije

Prof Jelena Drulović sa Klinike za neurologiju Kliničkog centra Srbije je podsjetila da su i italijanski naučnici objavili ne toliko optimistične rezultate studije, prema kojima je ta intervencija imala pozitivne efekte samo kod dijela pacijenata.

„Nikakav pozitivan efekat nije uočen kod bolesnika sa progresivnom MS“, kazala je ona.

Ona je kazala da je kod dva pacijenta, kod kojih je rađena intervencija došlo do komplikacija, pa je jedan preminuo, dok je drugi morao da bude podvrgnut novoj operaciji na srcu.

Dr Drulović je rekla da su takve intervencije zabranjene, ali i dodala da se one ipak rade u Kliničkom Centru u Nišu.

„Stav srpskih neurologa je da ne podržavaju sprovođenje takve intervencije osim ukoliko se ne bi sprovodila u kontrolisanoj studiji“, rekla je ona, i dodala da je najbolji način liječenje te bolesti primjena ljekova koji utiču na imuni sistem.

Doc dr Evica Dinčić sa Vojno medicinske akademije je kazala da je u tom centru rađena studija, ali samo dijagnostička, bez primjene terapije, i da je pokazala iste rezultate kao i one koje su se radile širom svijeta.

Bonus video: