"HRABRI SE NE BOJE"

Tivat: Obilježavanje jubileja 90 godina podmorničarstva Jugoslavije

Izložba "Hrabri se ne boje" čiji je autor istoričar i kustos Zbirke pomorskog nasljeđa Dražen Jovanović je svojevrstan omaž ulasku prvih jugoslovenskih podmornica "Hrabri" i "Nebojša" u akvatorijum Tivatskog zaliva, 8. aprila 1928. godine
182 pregleda 1 komentar(a)
podmornica Heroj, Foto: Siniša Luković
podmornica Heroj, Foto: Siniša Luković
Ažurirano: 21.05.2019. 13:04h

U Zbirci pomorskog nasljeđa u Tivtu u utorak večes biće otvorena istorijsko-dokumenarnu izložbu "Hrabri se ne boje".

Izložbu će otvoriti ministar odbrane Crne Gore Predrag Bošković.

Izložba se priređuje u sklopu dvodnevnog programa kojim će u Tivtu u utorak i srijedu biti obilježana dva velika jubileja - 90 godina od početka podmorničarstva u Jugoslaviji i 50 godina od početka operativne upotrebe podmornice "Heroj" koja je danas muzejski eksponat u Tivtu.

Izložba "Hrabri se ne boje" čiji je autor istoričar i kustos Zbirke pomorskog nasljeđa Dražen Jovanović je svojevrstan omaž ulasku prvih jugoslovenskih podmornica "Hrabri" i "Nebojša" u akvatorijum Tivatskog zaliva, 8. aprila 1928. godine.

Posjetioci će uživati u fotografijama i nautičkim dokumentima u vezi sa njihovom istorijom - kako su te podmornice za obuku prvih kadrova podmorničara, gdje su provele Drugi svjetski rat i koja im je bila dalja sudbina.

Biće pomenuti i neki od najistaknutijih podmorničara tog perioda koji su počeli sa stvaranjem priče o jugoslovenskom podmorničarstvu.

Pored Boškovića, na otvaranju izložbe o tome na koji način je podmornica "Nebojša" povela rat boreći se uz rame sa britanskom Kraljevskom mornaricom, govoriće sekretar Udruženja veterana podmorničara Velike Britanije Ian Vickers.

Kao i svake godine, na svečanosti u Tivtu podmorničarima iz Crne Gore, okupljenih ispred NVO Podmoričar iz Tivta, pridružiće se njihove kolege iz Srbije, Slovenije i Hrvatske, a u čast jubileja gosti će biti i predstavnici udruženja podmorničara veterana iz Rusije, Velike Britanije i Albanije.

Povodom obilježavanja Dana nekadašnjeg jugoslovenskog podmorničarstva, svi posjetioci Porto Montenegra će imati priliku da uživaju u besplatnom obilasku podmornice P-821 Heroj, u vremenu od 10 do 18 časova.

Okupljeni podmorničari, koji su nekada plovili u "Heroju", ponosu Jugoslovenske Ratne mornarice, u utorak će posjetiocima prepričavati svoja iskustva pod vodom, sa kojim opasnostima se se suočavali, kako su ručali na torpednim cijevima i spavali na sklopivim ležajevima, gdje god su mogli naći mjesto.

U srijedu će podmornički veterani Crne Gore, Srbije, Hrvatske i Sllovenije položiti vijenac na spomenik mornaričkim oficirima - narodnim herojima Milanu Spasiću i Sergeju Mašeri i velikom Gradskom parku, krstariti Bokom Kotosrkom na školskom brodu MCG-jedrenjaku "Jadran", a biće priređen i okrugli sto na temu 90 godina podmorničarstva na istočnoj obali Jadrana.