Dobrotvorna akcija "SOS telefona"

Gosti su se "nadmetali" za slike, umjetničke fotografije, skulpture, knjige, kalendare, koje su donirali umjetnici i organizacije
55 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 01.04.2011. 08:45h

NVO "SOS telefon" iz Nikšića organizovao je dobrotvornu aukciju za prikupljanje sredstava za izgradnju Centra za zbrinjavanje žena i djece žrtava nasilja.

Gosti su se "nadmetali" za slike, umjetničke fotografije, skulpture, knjige, kalendare, koje su donirali umjetnici i organizacije, ali i za majice koje su poklonili članovi poznate grupe "The books of knjige".

Aukcija je trajala 45 minuta i prikupljeno je 998 eura – 940 eura od slika, a 58 od knjiga i kalendara, mada je početna vrijednost aukcijskih predmeta bila nešto preko 2.000 eura.

Aukcija je trajala 45 minuta i prikupljeno je 998 eura – 940 eura od slika, a 58 od knjiga i kalendara.

Bez skloništa za žene i djecu žrtve nasilja

Izgradnja Centra pokrenuta je prošle godine, a Crna Gora je jedina zemlja u regionu koja nema dugoročno obezbjeđeno sklonište za žene i djecu žrtve nasilja.

Do sada je kroz donacije od Finske Vlade i Fondacije Instituta za otvoreno društvo, kao i putem SMS donacija, dobrotvornih rođendana i kroz priloge građana prikupljeno oko 50.000 eura, od potrebnih 200.000.

Opština Nikšić je donirala plac od 330 metara kvadratnih gdje će biti izgrađen Centar, a opštinska Agencija za planiranje i uređenje prostora besplatno je uradila kompletnu projektnu dokumentaciju.

"Izgradnja Centra žrtvama će dugoročno osigurati mogućnost da izađu iz nasilja i budu smješteni na sigurno i bezbjedno mjesto. Time se obezbjeđuje jedan od ključnih faktora za jačanje njihovog samopouzdanja i uspješan proces osnaživanja da preuzmu kontrolu nad sopstvenim životom. Njegovu izgradnju ne treba posmatrati samo sa aspekta zaštite žrtava nasilja u urgentnim situacijama, već kao integralni dio sistema zaštite od nasilja koji funkcioniše u korist cjelokupne zajednice", kazala je volonterka "SOS"-a i domaćica večeri Nada Gajović.

Sredstva makar za temelj

Aukcija će, smatra ona, pokazati koliko su građani spremni da podrže izgradnju Centra i da doniraju sredstva i koliko je za njih važan problem zbrinjavanja žrtava nasilja.

Izgradnja Centra žrtvama će dugoročno osigurati mogućnost da izađu iz nasilja i budu smješteni na sigurno i bezbjedno mjesto.

Gradnja Centra počeće čim se prikupi dovoljno sredstava, kako rekoše, makar za temelj, a nadaju se da će se ostatak novca prikupiti u toku same gradnje.

Za dvije godine u kriznom centru boravila 181 osoba

U okviru "SOS telefona" dvije godine postoji krizni centar koji djeluje u iznajmljenom prostoru.

Kada je otvoren, 2009. godine, u njemu je boravilo 88 žena i djece, prošle godine je primio njih 93, dok se trenutno u centru nalaze dvije žene i troje djece.

Aktivisti "SOS"-a trude se da naprave vezu između žena koje su žrtve nasilja i državnih institucija radi njihovog boljeg društvenog angažmana i eventualnog pronalaska posla.

Priznaju da je problem porodičnog nasilja vrlo kompleksan tako da se rješava na više nivoa, kao i da se deševa da se žene i djeca vrate kući gdje su zlostavljani, pa dazaštitu u kriznom centru potraže i po nekoliko puta.

Galerija

Bonus video: