Policija istražuje ko je pobio pse u Beranama

Beranac Milan Ristić podnio je prijave beranskoj policiji protiv NN lica koja su odstrijelila nekoliko pasa lutalica na području Berana.
140 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 29.03.2011. 17:31h

Ristić je ’’Vijestima’’ rekao, da je juče na svom placu na Aerodromu, primijetio nekoliko ubijenih pasa, od kojih je jedan bio povrijeđen.

“Odmah sam pozvao policiju koja je obavila uviđaj, i uzela čaure vatrenog oružja kojim su psi ubijeni. Juče ujutro sam u Ulici 29. novembra, vidio jednog odstrijeljenog psa, kojeg su pokupili sa ulice radnici Komunalnog preduzeća. Pitao sam ih šta se dešava i dobio odgovor da oni ne znaju, već samo da rade redovne svakodnevne poslove“, rekao je Ristić, napominjući da je ponovo o tome obavijestio policiju.

Ristić tvrdi da je primijetio “jednu osobu sa oružjem koja je pucala u pse, ali da ne zna o kome je riječ, te da pretpostavlja da je u pitanju lovac”.

Opštine ne preduzimaju ništa

Dodao je kako je povrijeđenog psa kojeg je našao na svom imanju ponio kod veterinara, koji ga je operisao, ali da mu je život ugrožen i da nije siguran da će preživjeti.

“Obavijestio sam društva za zaštitu životinja u Budvi i Podgorici, kao i državnu Veterinarsku inspekciju o odstrijelu pasa u Beranama. Sa svih adresa sam dobio uvjeravanja da će preduzeti sve neophodne mjere”, kazao je Ristić.

Predsjednica Društva za zaštitu životinja Svetlana Manojlović, osudila je takav čin u Beranama. Ona je za takav pokušaj smanjenja broja lutalica okrivila lokalnu upravu, i optužila sve opštine u Crnoj Gori, da ništa ne preduzimaju na obezbjeđivanju skloništa za pse i mačke lutalice, našta ih zakon obavezuje.

Manojlović je najavila da će se danas oglasiti saopštenjem za javnost u vezi slučaja ubijanja pasa u Beranama, ali i u drugim opštinama.

Ugrožena djeca

U Opštinskom sekretarijatu za zaštitu zivotne sredine i ekologiju u Beranama saopštili su da niko iz lokalne vlasti nije naredio nikome da ubija pse lutalice, ocjenjujući da je dobro što je o svemu obaviještena policija, jer će se vjerovatno doći do počinioca, koji je to, vjeruju, radio samoinicijativno.

Problem velikog broja pasa lutalica u Beranama traje već mjesecima, a najugroženija su djeca i đaci.

Roditelji posebno strahuju od prošle godine, kada je učenicu trećeg razreda Osnovne škole ’’Vuk Karadžić’’, napao pas lutalica ispred škole, a koja je u panici trčeći pala pod automobil i teško povrijeđena.

Liječena je mjesecima na odjeljenju hirurgije.

Potopljena šansa za azil

Iz Opštine Berane nedavno je saopšteno da je problem velikog prisustva pasa lutalica evidentan i da svakodnevno građani traže pomoć.

Saopštili su i da je lokalna uprava, u namjeri da pokuša riješiti taj problem, planirala prihvatilište na Talumu, u sklopu privatnog zoološkog vrta, čiji je vlasnik Mašo Nikšić.

Međutim, prošlogodišnje poplave su zahvatile i tu lokaciju, pri čemu je Nikšiću stradala većina životinja. Sada u Opštini razmišljaju i o drugim lokacijama za kućice za prihvat pasa i mačaka lutalica.

Galerija

Bonus video: