Za "Podršku upravljanju u životnoj sredini" izdvojeno milion eura

Zaštita životne sredine jedan od najvažnijih sektora za pridruživanje EU, kazao je šef operativnog sektora Delegacije Evropske Komisije u Crnoj Gori Nikolo Bertolini
75 pregleda 0 komentar(a)
Nikolo Bertolini, Foto: Arhiva "Vijesti"
Nikolo Bertolini, Foto: Arhiva "Vijesti"
Ažurirano: 29.03.2011. 10:33h

Iako se Crna Gora koncentriše na sedam ključnih prioriteta za članstvo u Evropsku uniju, ona ne smije da zaboravi velike investicije u oblasti zaštite životne sredine, poručio je šef operativnog sektora Delegacije Evropske Komisije u Crnoj Gori Nikolo Bertolini.

Na današnjem inicijalnom sastanku povodom početka Tvining projekta "Podrška upravljanju u životnoj sredini" Bertolini je kazao da je zaštita životne sredine jedan od najvažnijih sektora za pridruživanje EU.

"Sektor je bitan zato što se odnosi na tri fundamentalne oblasti, a to su zakonodavstvo, investicije koje podržavaju ovakve projekte i oblast istraživanja zagađenja i zaštite životne sredine u Crnoj Gori", kazao je on i dodao da će delegacija EU aktivno pomoći i kontrolisati projekat i postignute rezultate.

Projekat koji će Ministarstvo održivog razvoja i turizma započeti sa italijanskim Ministarstvom životne sredine, zemlje i mora trajaće dvije godine, a njegova vrijednost je milion eura. U projekat, koji se finansira iz sredstava Instrumenata za pretpristupnu pomoć Evropske unije IPA, biće uključena Agencija za zaštitu životne sredine i Jedinica za implementaciju projekata “Procon” d.o.o.

Ambasador Republike Italije u Crnoj Gori Serđo Barbanti istakao je da podrška Crnoj Gori nije samo stvar novca.

"Mi želimo da sa vama prođemo put evropskih integracija i podržimo proces pridruživanja Crne Gore”, poručio je on.

Ministar održivog razvoja i turizma Predrag Sekulić kazao je da će projekat pomoći da "naše zakonodavstvo što više upodobimo sa evropskim".

Dvogodišnji projekt za ciljeve ima unaprijeđenje efikasnosti administracije u procesu pristupanja Evropskoj uniji, prenošenje iskustava italijanskih parntera službenicima državne administracije Crne Gore, usaglašavanje nacionalnog zakonodavstva sa pravnom tekovinom EU, podrška projektima koje implementira Agencija za zaštitu životne sredine i jačanje Jedinice za implementaciju projekata.

Bonus video: