Građani Beransela protestovali na Vasovim vodama

Protest je organizovan u znak nezadovoljstva jer Ministarstvo uređenja prostora i zaštite životne sredine nije ispoštovalo dogovor, koji je nedavno postignut u Podgorici
58 pregleda 0 komentar(a)
deponija na Vasovim vodama, Foto: Arhiva Vijesti
deponija na Vasovim vodama, Foto: Arhiva Vijesti
Ažurirano: 28.03.2011. 11:38h

Nekoliko desetina građana Mjesne zajednice Beranselo, koja se već duže vrijeme spori sa opštinskim i državnim vlastima, zbog plana izgradnje regionalne sanitarne deponije i reciklažnog centra na lokaciji Vasove vode, protestuju na pomenutom gradskom smetlištu, ne ometajući mehanizaciju Komunalnog preduzeća da dovoze smeće.

Predsjednik MZ Beranselo, Tohomir Bogavac, rekao je da se današnji protest odvija u znak nezadovoljstva, što resorno Ministarstvo uređenja prostora i zaštite životne sredine nije ispoštovalo dogovor, koji je nedavno postignut u Podgorici, između predstavnika Beransela i pomenutog Ministarstva.

"Dogovorili smo na tom sastanku da danas počne ponovno mjerenje udaljenosti tijela deponije sa postrojenjem za prečišćanje otpadnih voda i rijeke Lim. Međutim, ispostavilo se da neće biti mjerenja kako je dogovoreno, već je u međuvremenu promijenjen plan da se samo obavi revizija prethodmnih mjerenja, sa čime se ne mirimo" rekao je Bogavac.

On je dodao da se radi o jednodnevnom protestu građana Beransela, te da neće ometati mehanizaciju Komunalnog da dopremaju smeće sa područja opštine Berane na gradsko smetlište.

Kompjuterskim mjerenjem do kompromisa

Bogavac je naglasio da je došlo do kompromisa između mještana i rukovodstva Beransela sa predstavnicima resornog Ministarstva da započne kompjutersko mjerenje udaljenosti deponije od ostalih tačaka koje građani smatraju spornim, što će se odvijati tokom popodneva.

Inače, ne mireći se sa realizacijom projekta izgradnje regionalne sanitarne deponije na Vasovim vodama, mještani pomenutog područja, blokirali su minulih mjeseci u dva navrata gradsko smetlište, u trajanju od po 10-ak dana, za koje vrijeme smeće nije odvoženo.

U međuvremenu, predstavnici MZ Beranselo i Opštine Berane i Komunalnog preduzeća, zarmijenili su međusobno tužbe kod nadležnih sudova, koje su još uvijek u toku, MZ Beranseko tuži Opštinu i Komunalno preduzeće iz Berana za nezakonito odlaganje smeća na lokaciji Vasove vode, a loklane vlasti tuže tu MZ i oko 40-ak mještana za ometanje posjeda.

Bonus video: