Svjetski dan borbe protiv tuberkuloze: U Crnoj Gori pada broj oboljelih

2006. godine bilo 28 oboljelih na 100.000 stanovnika, 2009. taj broj je bio 19, da bi godinu kasnije bio smanjen za par pacijenata. Godine 1999. godine ta cifra bila je 38
104 pregleda 0 komentar(a)
tuberkuloza, Foto: Web
tuberkuloza, Foto: Web
Ažurirano: 25.03.2011. 18:36h

Stopa obolijevanja od tuberkuloze u Crnoj Gori nekoliko posljednjih godina se smanjuje, što pokazuje da je borba protiv te bolesti za sada uspješna, saopšteno je povodom Svjetskog dana borbe protiv tuberkoloze, 24. marta, na sjednici Odbora za zdravstvo, rad i socijalno staranje.

Nacionalna koordinatorka za sprovođenje kontrole protiv tog obolijevanja, i ljekar u Specijalnoj bolnici “Brezovik”, dr Olivera Bojović, kazala je da od te bolesti godišnje u svijetu oboli oko devet, a umre dva miliona ljud, te da je jedna trećina svjetske populacije zaražena.

Podaci za Crnu Goru su, međutim, ohrabrujući, pa iako je tokom devedesetih bio povećan broj inficiranih, od 2005. godine počeo je da pada.

“Tako je 2006. godine bilo 28 oboljelih na 100.000 stanovnika, 2009. taj broj je bio 19, da bi godinu kasnije bio smanjen za par pacijenata”, rekla je dr Bojović. Ona je podsjetila da je 1999. godine ta cifra bila 38.

U padu i stopa umiranja

U padu je, kazala je, i stopa umiranja od tuberkuloze, koja je između tri i jedan na 100.000 stanovnika.

Prema podacima Nacionalnog registra oboljenih, najveći broj oboljelih je u starosnoj dobi iznad 60 godina. Dr Bojović je kazala da ne postoji žarišno područje obolijevanja, ali da je visoka stopa, iznad 30 na 100.000 stanovnika, u Kolašinu, na Žabljaku i u Plavu.

“Rastući problem je pojava multirezistenstne tuberkuloze, otporne na ljekove, a uzrok tome mogu biti greške u liječenju, kako nepridržavanje pacijenata zadate terapije, tako i pogrešna liječenja od strane ljekara, koji je tretiraju van smjernica nacionalnih programa”, upozorila je dr Bojović.

Ona je kazala da su u posljendjih pet godina registrovana dva slučaja koinfekcije HIV-a i tuberkuloze, dok je godišnje prosječno jedan pacijent imao multirezistentni oblik bolesti.

“Liječenje tuberkuloze traje od šest do osam mjeseci, dok liječenje multirezistentne traje najmanje dvije godine, a ljekovi su do 10 puta skuplji”, rekla je dr Bojović.

Borba protiv tuberkuloze biće dugoročan prioritet

Ona je kazala da primjena mjera za borbu protiv tuberkuloze još nije dovoljna, pa će, prema sadašnjim trendovima u svijetu, borba protiv nje biti dugoročni prioritet.

Problem sa pacijentima sa tom infekcijom jeste i što je ona ponekad prikrivena drugim dijagnozama, pa dr Zorica Vukčević iz Kliničkog centra kaže da se u toj ustanovi najčešće srijeću sa atipičnim i latentnim oblicima bolesti, koja je prikrivena.

Direktorica bolnice “Brezovik” dr Gordana Reljić je kazala da u toj ustanovi ima mjesta za 35 bolesnika sa tuberkulozom, kao i za šestoro sa multirezistentnim oblikom.

“Oprema koju posjedujemo zadovoljava kompletnu dijagnbostiku za liječenje obolelih”, rekla je Reljić.

Najbolja zaštita - vakcinacija

Ona je kazala da je trenutno tamo smješten 21 pacijent, kao i dva pacijenta sa težim oboljenjem.

Poslanik DPS-a Halil Duković je kazao da je najbolja zaštita redovna vakcinacija, kao i zdravi uslovi života. Dr Bojović je odgovorila da su najave da od 2015. godine bude u upotrebi efikasnija vakcina protiv tuberkuloze, koja će imijeniti kalendar vakcinisanja.

Ona je zaključila da tuberkulozu i dalje prati diskriminacija i stigma, te daje u planu istraživanje koje će se baviti tom problematikom.

Gorak ukus jer nema novinara

Šef kluba DPS-a Milutin Simović je iskazao žaljenje zbog malog broja novinara prisutnih da isprate sjednicu, jer je, kako je kazao, riječ o važnoj temi. “Sve teme treba da imaju jednaku pažnju”, poručio je Simović, i dodao da zbog toga osjeća “goričinu”.

Predsjedavajuća Odbora Branka Tanasijević, kao i drugi članovi Odbora bili su saglasni sa njegovom tvrdnjom.

Bonus video: