Pljevljaci nezadovoljni gradskim grijanjem, ali nemaju izbora

Prikupljeno je oko 300 potpisa nezadovoljnih korisnika, koje će podijeliti odbornicima prije sjednice lokalnog parlamenta 31. marta
116 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 24.03.2011. 18:01h

Na vratima poslovnih prostora preduzeća "Proljeće komerc", čiji je većinski vlasnik pljevaljski biznismen Fiko Delić, izlijepljeni su plakati, a iz poruka ispisanih na njima može se zaključiti da je autor želio da skrene pažnju na probleme sa kojima se suočava posljednjih nekoliko godina zbog nemogućnosti da se, iako to želi, isključi sa gradskog toplovoda.

"Ovako me ubijate", piše na najvećem plakatu, a tu su i fotokopije rješenja o prinudnoj naplati duga za grijanje, kao i iznos od 55.486 eura, koliko je do sada na taj način naplaćeno.

On kaže da je u međuvremenu dug sa 55.000 narastao na oko 70.000 eura.

Delić je "Vijestima" kazao da je plakate postavio neko ko se sa njim solidariše.

On je rekao da je prikupio oko 300 potpisa nezadovoljnih korisnika, koje će podijeliti odbornicima prije sjednice lokalnog parlamenta 31. marta, ispred skupštinskog ulaza.

Delić: Ugrožena su mi osnovna ljudska prava

Prema njegovim riječima, godinama lokalna uprava i JP Grijanje prisiljavaju ga da koristi uslugu grijanja, iako ne želi da, zbog visokih cijena, svoje poslovne prostorije zagrijeva iz gradskih kotlarnica.

"Više smo se puta obraćali i lokalnoj vlasti i JP Grijanje da nas isključe, zbog velikih troškova koji mjesečno po tom osnovu iznose oko pet hiljada eura", kaže Delić

Ukoliko ne riješi taj problem, ugledni Pljevljak najavio je da će prodati svu svoju imovinu u Pljevljima i trajno se iseliti iz Pljevalja i Crne Gore.

"Suština problema je što JP Grijanje i osnivač tog preduzeća, Opština Pljevlja, ne dozvoljavaju "Proljeće komercu" da svoj poslovni prostor od oko 1.000 kvadrata u Robnoj kući isključi sa sistema grijanja, jer se pozivaju na opštinske odluke, tako da smo primorani da koristimo i plaćamo nešto što ne želimo. Više smo se puta obraćali i lokalnoj vlasti i JP Grijanje da nas isključe, zbog velikih troškova koji mjesečno po tom osnovu iznose oko pet hiljada eura. Od tog iznosa, manje od pola naplatimo od zakupaca naših poslovnih prostora, koji su glavni izvor prihoda firme", kaže Delić, i dodaje da su se do sada više puta zadužili kod banaka ili prodavali svoje poslovne prostore kako bi izmirili dug Grijanju.

On kaže da je u međuvremenu dug sa 55.000 narastao na oko 70.000 eura.

Grijanje: Nikoga ne prisiljava

Delić traži isključenje, jer smatra da bi ostvario značajne uštede ukoliko bi poslovne prostorije zagrijavao iz sopstvene kotlarnice, a ne iz gradske kao sada.

On kaže da je njegova firma "Proljeće komerc" došla u u vrlo tešku situaciju.

Direktor pljevaljskog preduzeća "Grijanje" Nebojša Ćosović ranije je kazao da to preduzeće nijednog svog korisnika ne prisiljava da koristi njihove usluge ukoliko to ne želi, ali da su oni obavezni da postupaju prema dokumentima koja uređuju toplovodni sistem kotlarnice u Skerlićevoj ulici.

Ćosović kaže da je Delić, kao njihov korisnik, preuzeo prava i obaveze prethodnog vlasnika poslovnog prostora u Robnoj kući, definisanih Zakonom o svojinsko-pravnim odnosima.

"Iznad poslovnog prostora "Proljeće komerc" nalaze se tri sprata stambenog prostora, pa bi, ukoliko bi se isključili bez rekonstrukcije toplovodne mreže, taj stambeni prostor bio takođe sključen sa našeg toplovodnog sistema”, rekao je tada Ćosović.

On je kazao da Delić pokušava da se "na svoj način isključi sa mreže", iako su propisani uslovi kako se to može da uradi.

Galerija

Bonus video: