Broj pasa lutalica u Beranama sve veći, građani ljuti na nadležne

Planove za izgradnju prihvatilišta na Talumu, u sklopu privatnog zoovrta, poremetile su prošlogodišnje poplave koje su ruinirale taj objekat i uništile područje oko njega.
0 komentar(a)
Ažurirano: 23.03.2011. 17:33h

Beranski korzo, kao i ostala gradska zona, danima prepuni pasa lutalica. Lutalice predstavljaju veliku opasnost, naročito za stare, iznemogle građane, a strah od napada pasa posebno je prisutan kod osnovaca, naročito onih koji pohađaju nastavu u popodnevnom terminu.

Građanin Jusuf Erović priča da dosta građana i djece strahuje od pasa i ističe da je takav slučaj i sa njegovom suprugom.

“Ona ima fobiju od lutalica, jer ju je ranije napao i izujedao pas”, kaže Erović.

On smatra da, zbog sve većeg broja pasa, roditelji ne bi trebalo da dozvoljavaju djeci da se sama kreću, posebno u večernjim satima.

“Dvadeset godina sam živio u inostranstvu i nešto takvo nijesam vidio - da psi imaju prioritet u odnosu na djecu i ljude. Sve zbog toga što se neko bori za prava pasa, a niko ne postavlja pitanje šta je sa narodom”, smatra Erović.

I sugrađanin Milovan Senić apelovao je na nadležne da nešto preduzmu, jer je, kaže, toliko pasa lutalica da “je pravo čudo kako neko nije stradao”.

U Beranama je, inače, praksa da roditelji učenika, naročito osnovaca, svakodnevno čekaju ispred škola da preuzmu djecu, u strahu da ih ne napadnu psi.

U opštinskom Sekretarijatu za zaštitu životne sredine i ekologiju, saopšteno je da “problem postoji, da je evidentna opasnost po građane, te da se sagledavaju mogućnosti kako i na koji način da se preduzimaju mjere, koje moraju biti hitne”.

Iz Sekretarijata su rekli da odstrela pasa lutalica neće biti, iako to građani svakodnevno traže. U planu je bilo da sa prvim proljećnim danima otpočnu pripreme za izgradnju prihvatilišta na Talumu, u sklopu privatnog zoovrta, ali su prošlogodišnje poplave ruinirale taj objekat i područje oko njega.

Zato na tom mjestu, prije svega, treba da se izgradi obaloutvrda – zaštita od Lima, pa tek onda da da počne rekonstrukcija prostora zoovrta.

Bonus video: