Ekološki inspektor obišao mještane sela Kalušići i Grevo

Mještani sela u Pljevljima zamjerili glavnom ekološkom inspektoru što je o posjeti tim mjestima obavijestio Rudnik
341 pregleda 0 komentar(a)
sejd_1, Foto: G.MALIDŽAN
sejd_1, Foto: G.MALIDŽAN
Ažurirano: 23.03.2011. 17:58h

Glavni ekološki inspektor za sjever Sejdo Đukić, na poziv NVO "Zelena akcija", obišao je mještane sela Kalušići i Grevo, gdje se na licu mjesta u razgovoru s mještanima upoznao s problemima koje im stvara obližnji kop Rudnika uglja.

"Da bi se utvrdio kvalitet vazduha i zemljišta u okruženju odlagališta moraju se imati relevantni rezultati", rekao je Đukić

On je rekao da će narediti da neka od ovlašćenih institucija obavi mjerenje uticaja zemljanog lagera na životnu sredinu.

S obzirom na to da se odlagalište nalazi u neposrednoj blizini TE "Pljevlja", Đukić je rekao da će to uraditi u periodu kada ona ne radi i kada bude radila, kako bi se tačno utvrdilo koliki je uticaj odlagališta Grevo na životnu sredinu.

"Ja ne mogu da procjenjujem stanje odoka. Da bi se utvrdio kvalitet vazduha i zemljišta u okruženju odlagališta moraju se imati relevantni rezultati", rekao je Đukić.

On je rekao da je naložio i mjerenje buke, s obzirom na to da su mještani, čije se kuće nalaze u neposrednoj blizini deponije, naveli da im je zdravlje ugroženo zbog velike buke koju stvara teška rudnička mehanizacija.

Inspektor prije dolaska upoznao Rudnik da će obaviti kontrolu

U trenutku posjete ekološkog inspektora, rudnički kamioni nijesu dovozili otkrivku na odlagalište Grevo, a kao mogući razlog mještani navode to što je ekološki inspektor, prema sopstvenom priznanju, prije dolaska u Pljevlja upoznao Rudnik da će obaviti inspekcijsku kontrolu.

"Ako hoće neko iz Rudnika da se mijenjamo za njihove stanove u Beogradu, Rudniku ili drugim mjestima”, rekao je Božidar Robović.

“Kakve to veze ima, jer Rudnik ne može ništa da sakrije. Ne mogu da sakriju blato kroz koje sam prošao”, kazao je Đukić.

Jedan od mještana mu je uzvratio da “ne bi mogli da stoje na mjestu na kojem su razgovarali da kamioni prevoze otkrivku i da bi od prašine bili bijeli“.

Đukić je rekao da, prema projektnoj dokumentaciji, Rudnik nije zatvorio odlagalište u Grevu, kako tvrde mještani, i da na njemu mogu da odlažu jalovinu, u skladu s tim dokumentom.

Na tu konstataciju jedan od mještana, koji je rekao da je rudarski inženjer, odgovorio je da će “oni to raditi dok nas ne zatrpaju, a neće nikome da plate imanja koja ugrožavaju”.

„Nas desetak koji imamo kuće u blizini deponije tražimo iseljenje. Ako hoće neko iz Rudnika da se mijenjamo za njihove stanove u Beogradu, Podgorici ili drugim mjestima”, rekao je Božidar Robović.

Može da naredi Rudniku da put održava u čistom stanju

On je Đukića „upozorio“ da će biti smijenjen ukoliko da negativno mišljenje o Grevu, Kalušićima i drugim problemima mještana sa oba kopa Rudnika.

Na pitanje šta može uraditi kako bi Rudnik obavezao da održava lokalni put kojim do svojih kuća dolaze mještani nekoliko pljevaljskih sela, Đukić je rekao da ekološki inspektor jedino može da naredi tom preduzeću da ga održava kako bi bio u čistom stanju.

Na primjedbu okupljenih i novinara da već duže Rudnik ne radi rekultivaciju prekopanih kopova, na šta je po zakonu obavezan, Đukić je rekao da to sve zavisi od finansijskih sredstava Rudnika, iako to u zakonu nigdje nije navedeno kao uslov.

Bonus video: