Barski maslinari i dalje sarađuje sa kolegama iz Hrvatske

U Hrvatskoj su, ovog puta o svom trošku, bili 25 maslinara iz Bara i 26 iz Ulcinja, s tim da je barski dio delegacije bio veoma podmlađen.
58 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 23.03.2011. 14:48h

Na Noćnjaku u Vodicama kod Šibenika, najznačajnijoj manifestaciji maslinara u Hrvatskoj, Društvo maslinara Bara (DMB) dobilo je priznanje za dugogodišnju uspješnu saradnju od organizatora-Zadružnog saveza Hrvatske.

Barski maslinari braća Ibrahim i Amir Radović dobili su zlatnu medalju za kvalitet svog ekstradjevičanskog maslinovog ulja.

Seketar DMB Sadetin Peričić koji je na Noćnjaku predstavio aktivnosti svojih kolega, rekao je „Vijestima“ da su ova znamenja, zajedno sa nedavnim uspjesima Vebije Abazovića, Ćazima Alkovića i Dina Mujića na Mediteranskom sajmu maslinarstva u Splitu veliko priznanje barskim maslinarima.

"To je dokaz da se od naše sorte žutice može proizvesti vrhunsko maslinovo žulje, a takođe i pokazatelj da je mikro-klima Bara izuzetna za razvoj i gajenje svih voćnih vrsta" rekao je Peričić.

On je naveo da su Barani bili veoma prijatno iznenađeni interesovanjem brojnih hrvatskih maslinara i predstavnika hrvatskih udruženja za nastup na našoj Maslinijadi u Starom Baru „o kojoj su čuli sve najbolje od članova Zadružnog saveza Dalmacije“ koji već tri godine gostuju u Baru.

U Vodicama su, ovog puta o svom trošku, bili 25 maslinara iz Bara i 26 iz Ulcinja, s tim da je barski dio delegacije bio veoma podmlađen.

DMB inače ima 750 članova sa oko 120.000 stabala, koji su u ovoj sezoni proizveli preko 150 tona maslinovog ulja i konzervirali oko 100 tona stonih maslina.

"Razlika u proizvodnji ulja kod nas i Hrvata nema, svi upotrebljavamo takozvani hladni postupak i najsavremenije mašine.

Razlike su kod sakupljanja maslina-Hrvati forsiraju ranu berbu , ne dozvoljavaju da plod padne na zemlju jer tada odmah počinju procesi razgradnje, već ga kupe mrežama i direktno sa stabla.

Time dobijaju najkvalitetniji plod za ulje" navodi Peričić.

On je naglasio i da su u Hrvatskoj svi maslinjaci „totalno revitalizovani“, te da su stalnim rezidbama maksimalno spustili krošnje maslina. I kod nas je, veli, potrebno spustiti krošnje, ali, ne tako dratsično kao kod susjeda jer naši maslinari „smatraju da ne treba tako kvariti ljepotu i prirodni ambijent naših maslinjaka“.

"Barski i ulcinjski maslinari sve više shvataju da se samo ranom berbom može postići visok kvalitet, odnosno proizvesti ekstra djevičansko i djevičansko maslinovo ulje.

Treba da se pobrinemo za ekološku proizvodnju i postizanje visokog kvaliteta, samim tim i visoke cijene svog proizvoda jer naši mali proizvođači na drugi način ne mogu naći ekonomskog interesa.

To smo čuli i od kolega u Hrvatskoj čija je intencija ekološka proizvodnja i plasman ulja u turizam i na domaće tržište. Iako imaju šest miliona maslina, još uvijek im proizvodnja maslinovog ulja ne zadovoljava ni domaće potrebe" naglasio je Peričić.

On je istakao srdačan doček domaćina i odličnu organizaciju Noćnjaka na kojem su predstavljeni brojni projekti podrške države Hrvatske maslinarima, držana stručna predavanja i priređene posjete tamošnjim maslinjacima.

Uskoro i kod nas degustatori maslinovog ulja

"Prilikom ocjenjivanja kvaliteta maslinovog ulja, kažu stručnjaci, hemijski elementi čine 25 posto ocjene a ostalo je na čulu ukusa degustatora kojih , nažalost, kod nas još uvijek nema.

U sklopu projekta prekogranične saradnje kroz IPA fondove EU, barski maslinari su uključeni u edukaciju koja treba da iznjedri po šest licenciranih degustatora maslinovog ulja u Boki u i pod Rumijom.

Bonus video: