Luka Zeković, fotoreporter Vijesti, dobio dvije nagrade za svoj rad

U obrazloženju prve, žiri je naveo da je fotograf najbolje percipirao društveni problem koji je “isplivao” na površinu.
147 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 21.03.2011. 19:10h

Nenad Mandić, fotoreporter “Pobjede”, glavni je pobjednik X “Mont Pres Foto” konkursa za najbolju crnogorsku novinsku fotografiju koji organizuje Mediteranski centar fotografije iz Bara.

Žiri u sastavu: Risto Božović, fotoreporter Asošijeted presa, fotoreporter Rojtersa Stevo Vasiljević sa Fakulteta vizuelnih umjetnosti i Ćazim Petović, urednik fotografije NBN, istakao je da Mandićeva fotografija "šalje nedvosmislenu poruku o ozbiljnom društvenom problemu".

"Nikakve amajlije, krst ili tehnička pomagala, retrovizor, ni pojedinačno ni u sprezi ne sprječavaju ljudski nemar koji na crnogorskim putevima svakodnevno odnosi živote.

Pored poruke, na slici je vidljiva i angažovanost konkretnog novinskog fotografa koji nažalost na uobičajenom zadatku obraća pažnju na detalje i koristi fotografiju kao medij da apostrofira problem umjesto da ga samo konstatuje što je, opet nažalost, uobičajeno u našim medijima", obrazložio je žiri.

Nagrađen u kategoriji "vijesti" i "slobodna"

Fotoreporter “Vijesti” Luka Zeković, koji je i sam bio glavni laureat “Mont pres foto” prije nekoliko godina, dobio je nagradu u dvije kategorije, slobodnoj i u kategoriji vijesti. U obrazloženju prve, žiri je naveo da je fotograf najbolje percipirao društveni problem koji je “isplivao” na površinu, otpad koji je rijeka ostavila na drveću “pokazuje količinu nemara građana prema očuvanju okoline”.

"U kategoriji vijesti, koristeći većinu elemenata i tehnika dobre novinske fotografije autor se fokusirao na osobu direktno pogođenu požarom i sa uspjehom na jednoj fotografiji prikazao šta se desilo, kome se desilo i šta će eventualno uslijediti", glasi obrazloženje za drugu Zekovićevu nagradu.

Oslikava emocije sportskog duela

U kategoriji sport pobjednik je Saša Matić, fotoreporter sportskog lista Arena čija "dobro uočena, odabrana i procesirana vrlo upotrebljiva u svim oblicima primjene u novinama" fotografija oslikava energiju i emocije prisutne tokom sportskih duela.

Na konkurs su pristigla djela 21 novinskog fotografa i fotoreportera koji rade za domaće štampane medije snimljena na području Crne Gore u 2010. i objavljena ili ponuđena za objavu. Mandiću je uručena plaketa, rad firme “Haliotis” i novčana nagrada od 300 eura, dok su Zeković i Matić nagrađeni plaketama i sa po 100 eura.

Bonus video: