U beranskom Talumu kažu da je bolje u Japanu

"Zašto se toliko moralo čekati da bi im bila podijeljena pomoć od 100, 200 ili 300 eura na ime odštete", kažu Beranci.
196 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 21.03.2011. 17:27h

Građani prigradskog naselja Talum i ostalih područja, koja su pretrpjela ogromne štete na domaćinstvima u dva poplavna talasa krajem prošle godine, oštro su negodovali zbog minimalne pomoći od države, koja se ovih dana dijeli.

Oni su pozvali najodgovornije predstavnike Opštine Berane i Vlade, da im objasne zašto se toliko moralo čekati da bi im bila podijeljena pomoć od 100, 200 ili 300 eura na ime odštete, a zna se da je Lim napravio štete koje su procijenjene na hiljade eura.

Vremešni bračni par Velimir i Jelica Obradović, Hajro Ličina, Šerko i Arslan Mehpović, Ćamil Ličina, u ime dvjesta vlasnika kuća na Talumu, iz kojih je poplava odnijela sve, pitali su kako je država našla novac za pomoć stradalim građanima u zemljotresu i cunamiju u Japanu i to brzopotezno.

Građani: Kod nas je bijeda veća nego u Japanu

"Više od 2.000.000 eura je nastala šteta na području beranske opštine, a više od 200 porodica je na ledini provelo zimu, čekajući pomoć. Sada se ispostavilo da država može da pomogne samo 10 odsto u novcu u odnosu na ukupnu štetu. Razumijemo nevolje građana Japana, razumijemo i human gest države, ali šta je s humanim poduhvatima kada smo mi u pitanju. Kod nas je bijeda, gora od one uzrokovane cunamijem", kazali su oni i poručili da oko 60 osoba, evakuisanih u poplavama, nije se još vratilo kućama niti imaju gdje da se vrate, jer im je Lim sve odnio i sravnio sa zemljom.

"Treba li da tražimo azil Japanu, da bismo bili tretirani kao ugroženi građani od prirodnih katastrofa", kazali su građani Taluma, naglašavajući da je nevjerovatno da je Beranama opredijeljeno svega 103.000 eura.

Koordinator opštinske komisije za elementarne nepogode Braho Adrović ponovio je da je taj iznos novca, i uz dodatak iz opštinske kase, nedovoljan da se domaćinstva oporave od poplava.

"Opština za sada ne može više da pomoge. Koliko je teška situacija govori podatak da su još 54 osobe u kontejnerima na Rudešu i nemaju gdje da se vrate", rekao je Adrović, podsjećajući da je uz posredovanje Aleksandra Avanesova, šefa misije UN u Crnoj Gori, obezbijeđena nedavno pomoć u hrani za oko 1.100 građana.

"Opština zasad ne može više da pomogne. Situacija je teška, još 54 osobe su u kontejnerima na Rudešu i nemaju gdje da se vrate", rekao je Braho Adrović

Galerija

Bonus video: