PzP traži od ministra zdravlja da objavi ugovore sa Nikolićem

Centar za kardiohirurgiju nema budućnosti ako se nastavi praksa po kojoj kardiohirurzi rade za 1.300, dok njihov načelnik prima 20.000 eura mjesečno
102 pregleda 0 komentar(a)
Aleksandar Nikolić, Foto: Boris Pejović
Aleksandar Nikolić, Foto: Boris Pejović
Ažurirano: 20.03.2011. 17:43h

Poslanik Pokreta za promjene (PzP) Koča Pavlović tražiće od ministra zdravlja Miodraga Radunovića da mu dostavi kopiju ugovora koji je ministarstvo potpisalo sa Aleksandrom Nikolićem, načelnikom Centra za kardiohirurgiju u Kliničkom centru Crne Gore. Pavlović će, zbog sumnje da Nikolić prima dvije plate, tražiti kopiju ugovora i od direktora Fonda zdravstva Kenana Hrapovića.

"Postoje osnovane sumnje da dr. Nikolić prima dvije mjesečne plate – jednu kao i svi ostali kardiohirurzi, a drugu 15 puta veću na osnovu tajnog ugovora koji je sklopio sa Ramom Bralićem i ministrom Radunovićem, početkom 2009. godine“, kazao je Pavlović „Vijestima“.

On je upozorio da crnogorski Centar za kardiohirurgiju nema budućnosti ako se nastavi praksa po kojoj kardiohirurzi rade za 1.300 eura mjesečno dok njihov načelnik prima 20.000 eura. Time se, smatra on, stvara koruptivni ambijent koji će otjerati iz Crne Gore mlade kardiohirurge čim steknu dovoljno operativno iskustvo.

Podsjećajući da je ljekarska komora Srbije naložila policiji da u Vojvodini ispita validnost Nikolićeve licence, Pavlović smatra da bi isto trebalo uraditi i u Crnoj Gori. Ministar zdravlja, smatra on, treba da ispita rad Ljekarske komore Crne Gore i njenog predsjednika Đoka Jočića.

"Tražio sam od Radunovića da u saradnji sa policijom i u kontaktu sa Ljekarskom komorom Srbije ispita 'slučaj Nikolić', jer je mnogo pitanja na koja se moraju dati odgovori. Mogao bi se ministar tom prilikom raspitati i crnogorskoj javnosti objasniti – ima li iko drugi u Ljekarskoj komori Crne Gore da odmijeni penzionera Đoka Jočića koji već 17 godina prima platu predsjednika komore", upozorio je on.

Pavlović je ponovio da Nikolić za dobijanje licence nije dostavio validnu dokumentaciju, podsjećajući da se Ljekarskoj komori Crne Gore, kao renomirani subspecijalista kardiohirurg, Nikolić predstavio na osnovu Potvrde o članstvu u Evropskom Bordu kardiohirurga. Ministar Radunović je ranije kazao da je Nikolić Ljekarskoj komori dostavio svu potrebnu dokumentaciju i da u izdavanju njegove licence nema ništa sporno.

"To što Crna Gora očigledno i dalje pati od sindroma Šćepana Malog, to nije krivica dr. Nikolića, pa na kraju krajeva - to nije isključiva krivica ni ministra Radunovića. Njegovi prethodnici na mjestu ministra zdravlja, a posebno Miomir Mugoša, utemeljili su tu praksu dovođenja poslušnih kadrova iz okruženja", kazao je Pavlović.

Bonus video: