Radunović: Ako je bilo mimo propisa, Kavarić da odgovara

Podsjetio je da je problem rješavanja tehnoloških viškova na primarnom nivou počeo još prije tri godine.
0 komentar(a)
Ažurirano: 18.03.2011. 13:38h

Ukoliko se utvrdi da direktor podgoričkih domova zdravlja Nebojša Kavarić nije u skladu sa zakonom riješio problem tehnoloških viškova, moraće da snosi posljedice, poručio je ministar zdravlja Miodrag Radunović.

"Svako treba da odgovara za svoje postupke. Ako to nije riješeno u skladu sa zakonom, posljedice se moraju znati. Ko krši zakon, mora da odgovara", rekao je on.

Radunović je podsjetio da je problem rješavanja tehnoloških viškova na primarnom nivou počeo još prije tri godine.

"Krajem prošle godine iz 18 domova zdravlja dobili smo informaciju da je tehnološki višak riješen u skladu sa zakonom. Naknadnim podacima Doma zdravlja Podgorica, prije 15-ak dana, dostavljen je spisak sa još 60-ak imena koji su proglašeni tehnološkim viškom", rekao je Radunović.

"Prije 15-ak dana, dostavljen je spisak sa još 60-ak imena koji su proglašeni tehnološkim viškom", rekao je Radunović.

Kavarić je isto objašnjenje dao i medijima.

"Otpušteni radnici već su bili upoznati. Bez obzira što su to ljudi u stalnom odnosu i po više godina, nema razloga za njihovo nezadovoljstvo jer je to regulativa koja se sprovodi u skladu sa zakonom", rekao je ranije Kavarić, napominjući da će nakon otpuštanja u toj ustanovi, uključujići pripravnike, biti oko 540 zaposlenih, koliko je predviđeno sistematizacijom.

Suprotnog su mišljenja i medicinski radnici koji su dobili otkaze, ali i Inspekcija rada, koja je krajem prošle sedmice pod lupom stavila način otpusta 66 radnika.

Više od šezdeset zaposlenih u podgoričkom Domu zdravlja za nekoliko proteklih dana dobilo je otkaz bez prethodno uručenih rješenja i bilo kakvog obavještenja o tome, tvrde medicinski radnici.

Otkazi su, prema njihovom mišljenju, podijeljeni van svih zakonskih okvira, te da im se prije toga niko iz menadžmenta nije obratio, niti dao potrebna objašnjenja.

Med.sestre kažu su otkazi dodijeljeni isključivo na osnovu godina radnog staža.

One kažu da su otkazi dodijeljeni isključivo na osnovu godina radnog staža, a da je među otpuštenim medicinskim sestrama, većina onih koje su se posebno isticale u radu i dodatno edukovale za rad u timu izabranog ljekara.

Formiranja lista otpuštenih bez članova sindikata

Otpušteni radnici naveli su i da su u saznanju da prilikom formiranja liste radnika nije prisustvovao nijedan član sindikata.

Pomoćnica ministra rada i socijalnog staranja Anka Stojković, kazala je nedavno da postupak proglašenja tehnološkog viška, pa bio to i Klinički centar, Fond zdravstva ili domovi zdravlja, mora biti proveden u skladu sa odredbama Zakona o radu.

Prema njenim riječima, postupak proglašenja tehnološkog viška u podgoričkom Domu zdravlja je pokrenut, ali nije završen.

“Inspekciji se obratilo 12 dama iz Doma zdravlja koje su tražile intervenciju. One su otpuštene, a nijesu dobile nikakav dokument od poslodavca o proglašenju za tehnološki višak”, kazala je Stojkovićeva, najavljujući nadzor postupka u toj ustanovi.

Bonus video: