Studentima obavezno uvesti metodiku rada sa djecom sa posebnim potrebama

Broj djece sa posebnim potrebama koja su išla u vrtiće se povećava, ali i broj obučenog kadra
78 pregleda 0 komentar(a)
Filozofski fakultet Niksic, Foto: Svetlana Mandić
Filozofski fakultet Niksic, Foto: Svetlana Mandić
Ažurirano: 18.03.2011. 13:41h

Na okruglom stolu o o visokoškolskom obrazovanju nastavnog kadra za rad sa djecom sa posebnim potrebama u redovnom vaspitno-obrazovnom procesu, pomoćnica ministra prosvjete Vesna Vučurović istakla je da cilj svima treba da bude država građana jednakih prava i mogućnosti i da se svakom djetetu pruži sva potrebna podrška, obuka kadra i njihovo profesionalno usavršavanje, stručna podrška, kao i afirmacija pozitivnih stavova za inkluzivni vid nastave.

Ona je istakla da, kao obavezni predmet, treba uvesti metodiku rada sa djecom sa posebnim obrazovnim potrebama.

Okrugli sto je održan na Filozofskom fakultetu u Nikšiću, a učestvovali su profesori sa tog fakulteta, predstavnici Ministarstva prosvjete i Zavoda za školstvo, institucija i NVO čije interesovanje su djeca sa posebnim potrebama, kao i gosti iz Srbije i Slovenije.

Inkluzivno obrazovanje u osnovnim školama je startovalo 2002. godine kada se uključilo 13 škola, godinu kasnije je donesen Zakon za djecu sa posebnim potrebama koji je prošle godine izmijenjen i dopunjen

"Inkluzivno obrazovanje u osnovnim školama je startovalo 2002. godine kada se uključilo 13 škola, godinu kasnije je donesen Zakon za djecu sa posebnim potrebama koji je prošle godine izmijenjen i dopunjen. Vlada je 2008. usvojila Strategiju za inkluzivno obrazovanje, a iste godine je formirana i baza podataka za djecu kao i baza edukovanih nastavnika", kazala je Šakotić.

O Strategiji i njenim opštim i specifičnim ciljevima govorila je doc. dr Tatjana Novaković, dok je prof. dr Saša Milić, rukovodilac studijskog programa za pedagogiju, govorio o iskustvima inkluzije u crnogorskim osnovnim školama i predškolskim ustanovama.

Učešće u radu uzeli su i prof. dr Božidar Opara iz Slovenije i prof. dr Sulejman Hrnjica, Dragan Rapajić i Gordana Nikolić iz Srbije.

Bonus video: