Porodica Svrkota odbija da napusti stan

Moraće da se iseli, ukoliko Viši sud u Bijelom Polju ne usvoji njihovu žalbu i spriječi EPCG, da im, kako kažu, nasilno oduzmu stan.
295 pregleda 0 komentar(a)
soliter, Foto: G.Malidžan
soliter, Foto: G.Malidžan
Ažurirano: 17.03.2011. 19:20h

Nakon 23 godine, provedene u Skopljanskoj ulici u Pljevljima, u stanu za koji su smatrali da pripada samo njima, porodica Svrkota moraće da se iseli, ukoliko Viši sud u Bijelom Polju ne usvoji njihovu žalbu i spriječi Elektroprivredu Crne Gore, odnosno Termoelektranu Pljevlja, da im, kako kažu, nasilno oduzmu stan.

Čedo i Milica smatraju da neko nezakonito hoće da ih ostavi bez stana od 75 metara kvadratnih u centru Pljevalja koji su 1988. godine dobili u “redovnoj raspodjeli”.

Svrkote su nedavno tužile Termoelektranu zbog nezakonitog pokušaja preknjiženja i pokušaja oduzimanja dvosobnog stana u kome žive gotovo četvrt vijeka i prinudnog naloga za iseljenje i preseljenja u neuslovnu garsonjeru u potkrovlju devetospratne zgrade u centru grada.

Taj su spor, kako su nezvanično saznali, izgubili pred Osnovnim sudom u Pljevljima, a kada dobiju presudu žaliće se Višem sudu i drugim pravosudnim instancama ukoliko bude potrebno, jer smatraju da su im ugrožena prava.

Vjerovali su u miran porodični život

Sve je počelo 1988. kada je Čedo, radnik Termoelektrane, otac troje djece, dobio dvosoban stan na trećem spratu u zgradi EPCG u Skopljanskoj ulici.

Porodičan život i vjerovanje da će staračke dane provesti u miru, sa djecom, pretvorio se u noćnu moru, kada mu je uoči Nove godine stigao dopis, da se mora hitno iseliti iz stana, jer je novom raspodjelom, sprovedenom poslije 23 godine, njemu dodijeljena garsonjera u potkrovlju iste zgrade.

Sličnu sudbinu doživjela je prije godinu još jedna porodica u toj zgradi, koja je iseljena iz stana u kojem su dvadesetak godina živjeli.

Srednovječni Čedo i Milica žive u neizvjesnosti, teško podnose sve kroz šta prolaze posljednjh mjeseci.

Njihova kćerka Svetlana Svrkota kaže da su osujetili pokušaj Termoelektrane da u Katastru ukinjiži na svoje ime i upiše stan koji je upisan na njenog oca.

“Nakon što je 1988. dobio stan, moj otac je 1993. napravio ugovor sa EPCG, na osnovu kojeg ga je otkupio, a u listu nepokretnosti on se od tada vodi kao vlasnik 1/1. Kako su se direktori mijenjali, tako su pravljene nove bodovne liste, i svaki put moj otac je to na sudu osporio i svaki put mu je dodijeljen isti, već otkupljen, njegov stan”, kaže Svetlana.

Ona dodaje da je EPCG u Nikšiću donijela 2009. konačnu odluku po kojoj se njenom ocu dodjeljuje taj stan.

“Svih ovih godina, kako EPCG nije pravila nove zgrade u Pljevljima, to je svaki put nekome zasmetalo, šta će mome ocu toliki stan, jer je sve troje djece otišlo. Svaki put dolaze novi kadrovi, kojima treba da se da neki stan i uvijek su se radile nove bodovne liste. Međutim, u avgustu 2010. stigla je nova odluka pravne službe EPCG po kojoj se mom ocu oduzima stan i dodjeljuje garsonjera. Ista odluka stigla je i 31. decembra, da mora iseliti. Odmah smo se na to žalili. Podnijela sam zahtjev za prijem kod predsjednika Odbora direktora EPCG Srđana Kovačevića i kod PR menadžera italijanske A2A. Ni jedan, ni drugi mi nijesu odgovorili”, kazala je Svetlana.

Ona ističe da su “preko poznanstva” saznali da je u Katastar 24. februara stigao zahtjev od Pravne službe Termoelektrane za preknjiženje stana.

“Uspjela sam da to stopiram, jer je odmah reagovao naš advokat i podnio tužbu protiv Termoelektrane”, rekla je Svetlana.

EPCG kaže da je dužna ispoštovati sudske odluke

Presuđena stvar Pljevaljski advokat Miodrag Golubović, koji zastupa porodicu u sporu, u tužbi je naveo da je nova odluka o raspodjeli stanova nezakonita i da njim nije mogao biti obuhvaćen Čedo Svrkota, s obzirom na to da je ranije vodio spor i dobio ga kada mu je dodijeljen stan.

"U konkretnom slučaju radi se o presuđenoj stvari, jer se radi o istoj vrsti spora, odnosno o istom pravnom osnovu i istoj pravnoj stvari o kojoj se ne može raspravljati dva puta”, naveo je Golubović. U

Elektroprivredi Crne Gore “Vijestima” je rečeno da je ta kompanija dužna da ispoštuje sudske odluke, donijete u sporovima koje dvadesetak godina pred crnogorskim pravosuđem vode nezadovoljni radnici.

Bonus video: