Odbijena Deklaracija za zaštitu Morače

Smatram da je projekat (izgradnje brana) po državu i građane štetan, da može biti isplativ samo koncesionaru, a mi devastiramo prostor, a njega najmanje imamo”, kazao je Danilović.
0 komentar(a)
Ažurirano: 17.03.2011. 16:15h

Članovi Odbora za turizam, poljoprivredu, ekologiju i prostorno planiranje odbili su, sa tri glasa za i šest protiv, predlog Deklaracije o zaštiti Morače potpredsjednika Nove srpske demokratije Gorana Danilovića.

Pored poštovanja ekoloških standarda, zaštite čovjekove okoline i istorijskog nasleđa u Deklaraciji je stajalo i da se u kanjonu rijeke Morače ne mogu raditi hidroelektrane čije akumulacije mogu drastično uticati na život lokalnog stanovništva, usloviti njihovo iseljavanje, uticati na izmiještanje postojeće saobraćajnice Podgorica – Kolašin, ugroziti Manastir Moraču i nepovratno narušiti biodiverzitet kanjona Morače, njenih pritoka i Skadarskog jezera.

“Poslanici ne znaju ništa o tome i biće dovedeni pred svršen čin da se izjasne o tome odobravaju li koncesiju ili ne. Smatram da je projekat po državu i građane štetan, da može biti isplativ samo koncesionaru, a mi devastiramo prostor, a njega najmanje imamo”, kazao je Danilović.

On je ocijenio i da je to što je vlada krenula sa jednim predlogom na javnu raspravu, a u međuvremenu obavijestila javnost o mogućnostima da se ne izgrade četiri hidroelektrane “nepošten i nemoralan” odnos prema građanima.

Profesor hidroenergetike Milo Mrkić podržao je Deklaraciju za zaštitu Morače zagovarajući rješenje akademika Vlahovića. On je kazao da to rješenje zadovoljava i sve tačke Deklaracije za koju se zalaže Nova srpska demokratija.

Izvršni direktor NVO Green home Darko Pajović ocijenio je da je tender za taj projekat bio nekonkurentan, te da ni javna rasprava nije bila dovoljno transparentna.

“Imamo favorizovanje jedne kompanije. Crna Gora ima deficit i ona ga na ovaj način neće riješiti, jer struja, kao što to često misle građani, neće biti jeftinija, već mi u ovom slučaju rješavamo probleme drugih zemalja”, kazao je on.

Ministar ekonomije Vladimir Kavarić objasnio je da Crna Gora nema ekonomski potencijal za izgradnju takve brane, te je to i odgovor na dileme “da li da je gradimo sami ili da je gradi neko drugi”.

I Ministar održivog razvoja i turizma Predrag Sekulić objasnio je da “rješenje sa kojim će se ići još uvijek nije koncipirano”.

“Vodiće se računa o ekologiji i to prema standardima Evropske unije. Ne može se sporiti ni to da Manastir Morača kao kulturno – istorijski spomenik treba sačuvati za buduće generacije”, poručio je on.

Na pitanje predlagača da li podržava Deklaraciju Sekulić je odgovorio negativno. I Jelena Knežević iz Ministarstva održivog razvoja i turizma ocijenila je da je nepotrebno donositi Deklaraciju, “kada već postoje zakonska rješenja”.

Danilović je, prije nego što je odbijen njegov predlog, kazao da dosadašnju akciju vlade predlagači ne doživljavaju kao pametno raspolaganje resursima, te da bi usvajanje deklaracije u budućnosti onemogućilo i spriječilo postupke koji bi nanijeli dugoročnu štetu.

Bonus video: