"Trejd junik" vraća crkvi groblje iznad Svetog Stefana

Spremni smo da cijeli prostor oko crkve osvijetlimo. Kao zaštitni pojas posađeno je zelenilo, odnosno lovor, kažu iz Trejd junika.
225 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 17.03.2011. 16:52h

Dio groblja na brdu Česminovo, iznad Svetog Stefana, biće vraćeno u vlasništvo crkve, dogovor je kompanije „Trejd junik“ i Mitropolije crnogorsko-primorske.

Groblje je, prilikom kupovine zemlje na tom brdu, pripalo “Trejd juniku”, koji vodi projekat izgradnje luksuznog apartmanskog naselja „Carsko selo“ iznad Svetog Stefana.

Izgradnju tog naselja, koja je ušla u osmu godinu, pratile su brojne kontroverze.

Naselje od gotovo 40 vila izgrađenih na samom brdu, trebalo je da bude jedno od najatraktivnijih na cijelom primorju. Kriza na tržištu nekretnina dovela je do toga da prvobitni izvođač, kompanija „Bepler & Džejkobson“, vlasnik hotela „Avala“ i “Bjanka“, cijeli projekat prije nekoliko godina ustupi korporaciji „Trejd junik“, koja gradi komercijalno-poslovni centar „TQ Plaza“ u centru Budve.

Nema nikakvih nesporazuma. Taj dio groblja, koji nam je pripao prilikom kupovine, vratićemo crkvi. Spremni smo i da cijeli prostor oko crkve osvijetlimo, kazao je Rade Latinović, direktor „Trejd junika”, koji u neposrednoj blizini crkve iznad Svetog Stefana gradi apartmansko naselje „Carsko selo”

Naselje na brdu izgrađeno je uz samu crkvu, pa je Mitropolija, prilikom izrade planskih dokumenata, tražila da se izgradnja nadomak crkve Sveta Neđelja zabrani, te da se kroz naselje omogući prilaz crkvi, kao i parking.

Predstavnici mještana i crkve razgovarali su prije nekoliko dana sa rukovodstvom „Trejd junika“, a posebna stavka odnosila se na groblje.

“Nema nikakvih nesporazuma s crkvom. Taj dio groblja, koji nam je pripao prilikom kupovine, vratićemo crkvi. Takođe, spremni smo da cijeli prostor oko crkve osvijetlimo. Kao zaštitni pojas posađeno je zelenilo, odnosno lovor, čime će naselje i na taj način biti odvojeno od crkve”, kazao je direktor “Trejd junika” Rade Latinović.

Interesovanje za kupovinu vila, tvrdi on, dosta je veliko.

“Za ovu sezonu moglo bi da bude završeno 20 kuća, a ostatak je još u grubim radovima. Kompleks je osiguran kapijama, te ima svoj parking plato. Vile imaju od 170 do 240 kvadrata, svaka je posebna jedinica sa sopstvenim dvorištem, što zauzima površinu od oko 600 kvadratnih metara. Vile su dizajnirane u tradicionalnom crnogorskom stilu sa savremenim tehničkim rješenjima”, piše na sajtu kompanije.

Buduće naselje sa vilama biće opasano drvenom ogradom i velikim drvoredom čempresa.

„TQ Plaza“ u junu

Osim na “Carskom selu”, operativa “Trejd junika” već dvije i po godine radi na poslovno-komercijalnom i turističkom centru „TQ Plaza“ u centru Budve, vrijednom oko 60 miliona eura. “Centar bi trebalo da bude otvoren početkom juna”, kazao je Latinović.

Opština Budva je u septembru 2007. zaključila ugovor sa „Trejd junikom“ o izgradnji „TQ plaze“, kojim je bilo predviđeno da moderna šestospratna građevina bude završena za 14 mjeseci.

Zbog procedure u vezi s dobijanjem dozvole, završetak radova je morao da bude prolongiran, tako da je kompanija bila prinuđena da pauzira gotovo sedam mjeseci. Opština je investitora oslobodila komunalija i dala mu zemljište, a ugovorom je predviđeno da joj u vlasništvo pripadne četvrtina budućeg centra.

Tako će od ukupno 42 hiljade kvadrata, Opština postati vlasnik 25 odsto bruto izgrađene površine. Najveća referenca „Trejd junika“ je izgradnja hotela „Splendid“ za rekordne tri godine, te brojni tržni centri od Moskve, Beograda, do Milana. U vlasništvu te kompanije je i apartmansko naselje u elitnom španskom ljetovalištu Marbelja.

Bonus video: